Här hedrade de offren i Estoniakatastrofen

I helgen var det 25 år sedan Estoniakatastrofen inträffade på Östersjön. Ombord fanns över 500 svenskar och 54 av dem bodde i Norrköping.

Norrköpings kommun 28 september 2019 18:00

Det var på dagen, den 28 september, exakt 25 år sedan M/S Estonia förliste på Östersjön, på en tur som skulle ta närmre tusen personer från Tallinn till Stockholm.  Under lördagen hölls en minnesceremoni vid monumentet i Carl Johans park i Norrköping. 

En person som minns exakt vad hon gjorde den där dagen när hon hörde om katastrofen, är Anita Hellgren som miste sin mamma i katastrofen. 

– Jag minns att jag stod och gjorde mig i ordning och sminkade mig samtidigt som jag hörde om färjan på radion, då hade jag ett barnbarn som var fem år som skulle åka på färjan med sin pappa, så jag ropade till min man och frågade när det var de skulle åka. 

Anitas man svarade att det var först på höstlovet.

– Det var då som det gick upp för mig att min mamma var på den där färjan och skulle komma hem den kvällen. 

– Jag minns också att hon kom hem till mig innan hon skulle åka och sade att "den där Estonia, det verkar väl rejält, kan jag åka med den"  och jag minns hur jag svarade "självklart". 

Hur är känslan, såhär 25 år senare?

– Det är så mycket som fortfarande är oklart. Det har diskuterats så mycket och jag tycker att det är helt fel att man inte har gjort en ordentlig utredning. 

Under ceremonin sjöngs flera sånger och kommunstyrelsens ordförande, Lars Stjernkvist, bar fram en blomkrans.

– I sådana här sammanhang som idag är man representant för hela kommunen för det här är en tragedi som etsat sig fast i hela Norrköpings minne.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa