Här får han beskedet – och tar emot sitt pris

Efter stort hemlighetsmakeri tillkännagavs att Mattias Kempe Kreutz, rektor på De Geergymnasiet, utsetts till årets rektor.

Mattias Kempe Kreutz var förvånad och överväldigad av att ha fått utmärkelsen årets rektor.

Mattias Kempe Kreutz var förvånad och överväldigad av att ha fått utmärkelsen årets rektor.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-09-10 12:30

– Det känns fantastiskt, överväldigande, det var inget jag hade trott, säger en rörd pristagare kort efter att blomsterkvasten delats ut.

I nomineringen, som lästes upp av Niclas Sjöström från lärarnas riksförbund, står bland annat att Mattias Kempe Kreutz är engagerad, närvarande och omdömesgill. Han axlar ansvar, vågar säga ifrån och har samtidigt en stor empatisk förmåga. 

Priset delas ut årligen och det är lärarna som lämnar in förslag på rektorer. Sedan utser Lärarnas Riksförbund pristagaren bland nomineringarna. I år kom det bara in en nominering.

– Ett av kriterierna för att kunna få priset är att man ska ha jobbat ett par år på enheten. Då blir det inte så många att välja på. Många rektorer har bytt arbetsplats och är nya på sina poster, förklarar Niclas Sjöström.

Vad får det för konsekvenser på skolorna?

– Det är förödande. Kontinuitet är oerhört viktigt för att rektorn ska kunna skapa en vision och jobba efter den. När rektorer flyttar runt skapar det osäkerhet. Om rektorerna hade bättre förutsättningar och kan jobba mer med det pedagogiska ledarskapet, skulle nog fler välja att stanna kvar, säger Niclas Sjöström.

Mattias Kempe Kreutz har varit på De Geergymnaiset sedan januari 2014:

– Jag trivs bra, men visst är det ett slitigt jobb, det är många som inte orkar fullt ut. För en rektor är det viktigt att bygga relationer. Det tror jag är en av anledningarna till varför jag får det här priset, att jag byggt förtroendefulla relationer under ganska lång tid.

Niclas Sjöström, kommunalombud på Lärarnas Riksförbund, delade ut priset till årets rektor i Norrköping.
Niclas Sjöström, kommunalombud på Lärarnas Riksförbund, delade ut priset till årets rektor i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!