Här är Norrköpings nya gymnasieskola

"Utan yrkesprogram stannar Sverige." Under fredagen invigde utbildningsminister Anna Ekström Bråvallagymnasiet i Norrköping.

"En stor utmaning är att få bort fördomarna som finns kring yrkesprogrammen och jobben inom industrin. Att det skulle vara skitigt och tråkigt stämmer inte", sa Anna Ekström (S) i sitt tal.

"En stor utmaning är att få bort fördomarna som finns kring yrkesprogrammen och jobben inom industrin. Att det skulle vara skitigt och tråkigt stämmer inte", sa Anna Ekström (S) i sitt tal.

Foto: Elin Holmer

Norrköpings kommun2019-09-06 17:19

Det nya gymnasiet ligger i den gamla industrilokalen Helmer på Bråvallaområdet. Bygget av skolan har pågått sedan hösten 2017 och på fredagen var det dags för invigning.

– Det har varit en gigantisk flytt av stora maskiner och annat. Allt är inte helt klart ännu, men vi har en plan, sa rektor Jörgen Strömberg.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) påpekade i sitt invigningstal att Sverige har ett enormt behov av arbetskraft, just med de kvalifikationer som Bråvallagymnasiets utbildningar kan erbjuda. 

 – Det är den kompetensen som bygger välfärden. Bråvallagymnasiet kommer att se till att vi fortsätter att vara ett rikt land.

Ebersteinskas yrkesprogram, som tidigare fanns utspridda på flera platser i Norrköping, samsas nu under samma tak. På Bråvallagymnasiet finns yrkesutbildningar som bygg och anläggning, el och energi, fordon och transport, industriteknik och vvs och fastighet. Vid skolstarten finns omkring 770 elever på skolan, vilket är fler än väntat.

– Vi var lite oroliga när vi flyttade från promenaden till Bråvalla. Men söktrycket har varit stort, säger Lejla Gros, projektledare på skolan.

Ibrahim Agha och Kevin Landström läser sista året på el- och energiprogrammet med inriktning mot data. De gick således sina två första år på Ebersteinska gymnasiet.

– Det är ju längre att ta sig hit ut, men det funkar. Jag bor i Navestad, så jag tar bilen, säger Ibrahim Agha och Kevin Landström fyller i.

– Jag bodde precis bredvid skolan förut, så det är lite segt, så klart.

Men på det stora hela tycker de att den nya skolan är fin och de tror att undervisningen kommer att bli mer uppdaterad och knuten till arbetslivet.

Skolan har ett flertal samarbetspartners från näringslivet, bland andra Holmen Paper, Rejmes och Alfredsson Transport. 

– På så sätt kan skolan ta del av den senaste tekniken och eleverna kan lättare få jobb efter utbildningen, säger Leja Gros.

Företagen får i sin tur skräddarsydd arbetskraft.

Du ser inga risker med att skolan exempelvis blir för ekonomiskt beroende av företagen?

– Som det ser ut i dag kämpar svenska kommuner med sin ekonomi och yrkesutbildningar är dyra. Utan samarbete med näringslivet finns ingen möjlighet att hänga med i det senaste. Sen är det viktigt att knyta an till flera. Men jag tror absolut att det här är framtiden, säger Leja Gros.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!