Här är Hagbergs "Greatest Hits" av Norrköping

"Det är det bästa av det bästa i Norrköping", säger författaren och journalisten Gunnar Hagberg om sin nya bok och hyllningen till staden vid Strömmen.

Gunnar Hagbergs nya bok Norrköpingsnyanser En hyllning till staden vid Strömmen är det bästa av det bästa i Norrköping. "Jag har försökt plocka fram personer, saker och detaljer, som vi kan känna oss lite extra stolta över", säger författaren och NT-journalisten.

Gunnar Hagbergs nya bok Norrköpingsnyanser En hyllning till staden vid Strömmen är det bästa av det bästa i Norrköping. "Jag har försökt plocka fram personer, saker och detaljer, som vi kan känna oss lite extra stolta över", säger författaren och NT-journalisten.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-11-23 09:50

Fjolårets boksuccé Norrköpingsmiljöer Då & Nu tog med läsarna på en resa som visade hur Norrköping förändrats under tidens gång. Svartvita bilder från Då tillsammans med färgbilder från Nu skapade var och en en historia väl värd att berättas.

Nu är uppföljaren här.

– Tack vare den fina responsen vi fick av den första boken bestämde vi oss snabbt för en bok till... Jag kunde inte göra en Då & Nu till, så det blev den här. Det är en samling av Norrköpings bästa. Jag har försökt plocka fram personer, saker och detaljer, som vi kan känna oss lite extra stolta över, säger Gunnar Hagberg.

Norrköpingsnyanser En hyllning till staden vid Strömmen har gått in djupare i stadens egen själ med människor, händelser, kvarter och byggnader.

Gunnar Hagberg skapade sin "Greatest Hits" av Norrköping i arbetet med boken.

– Min idé byggde på den gamla klassiska vinylplattan, där i stort sett alla stora band förr i tiden samlade sina absolut bästa och största låtar på en och samma LP och kallade den för "Greatest Hits". Jag har gjort samma sak – fast med Norrköping, säger Gunnar.

– Jag ville till och med att boken skulle vara i ett LP-format, men fick tyvärr ge upp den tanken ganska tidigt. Det var för svårt av såväl rent tekniska som logistiska skäl, men innehållet är Norrköpings bästa. Det finns mycket av det.

Gunnar Hagberg är omgiven av två starka profiler, som sätter både för- och slutord i boken.

Kaj Kindvall, som är en legendarisk radioröst, inleder och Frida Södermark, som aldrig slutar springa, sätter punkt.

– Två givna val. Kaj är Norrköpings egen röst och Frida är, liksom hela Norrköping, i ständig rörelse. Jag är glad de ville sätta sina ord på Norrköping i boken, menar Gunnar.

Kaj Kindvall skriver om lyckan över att köpa andrasortering av det berömda Norrköpingsfläsket på S:t Persgatan och Frida Södermark skriver om en löprunda över 55 kilometer (!) genom "sin" stad.

Den förra boken växte fram ur den uppskattade artikelserien Då och Nu, som faktiskt är inne på sitt fjärde år i Norrköpings Tidningar. Den lever sitt liv tack vare den stora bildskatten. Den nya boken är, som Gunnar Hagberg, uttrycker det, något helt annat.

– Den är också ännu lite bättre, säger han och ler.

Så pass.

– Det är lite mer hjärta och liv i den här boken. Det blir gärna det, när man blandar in människor och händelser, som speglat och speglar vårt samhälle också i dag. Jag har kunnat ta ut svängarna lite mer än i Då & Nu.

Som kapitlet om Norrköpingsgult.

– Det är en berättelse om kartläggningen av det vi så populärt kallar Norrköpingsgult. Det är i själva verket flera olika kulörer, säger Gunnar utan att avslöja så mycket mer än just det.

Det har inte varit alldeles lätt att göra urvalet till Norrköpings bästa.

– Jag har tvingats välja bort mycket. Allt får inte plats. Det är omöjligt. Boken handlar om saker jag upplevt och också skrivit om under mina dryga 40 år på NT. Jag är glad över att det finns ett sånt stort intresse för Norrköping och dess historia. Boken blir också ett dokument av händelser, som kanske legat bortglömda i någon byrålåda eller på en gammal diskett, säger Gunnar.

Vi stannar till på vår promenad och ser laxarna under Gamlebro. Strömmen är stadens pulsålder. Det fanns en gång i tiden planer på att strypa Strömmens vattenflöde, men Ann-Charlotte Hertz (stadsantikvarie 1983–2008 i Norrköping) tog striden med makthavarna och näringslivet och vann.

"Kärringen mot strömmen för Strömmen" är den första meningen i det kapitlet.

– Vi kan inte vara nog tacksamma för det hon gjorde. Vi ser resultatet av det i dag. Vi kan inte ens tänka oss Norrköping utan Industrilandskapet och Strömmen. Hennes betydelse kan knappt mätas i ord. En stor idol, som växt än mer i mitt arbete med boken, menar Gunnar.

Vi passerar Holmentornet, där det råder ett vardagslugn i väntan på en annan tid. Vi pratar om de kommande helgerna, när stressen knackar på axeln och jakten på julstämningen tar över vardagen.

– Nästan alla som köpte den förra boken sa "den blir jättebra att ge bort i julklapp!" Jag funderade ett tag på om verkligen ingen skulle ha den själv, säger Gunnar och skrattar.

Som den där historien om tändstickstavlan av Bodens fästning i Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul?

– Precis så.

Har du en ny uppföljare på gång redan nu?

– Självklart.

Kan du avslöja något om den?

– Det tar vi då. Var bok har sin tid.

På promenad med...

Vem: Gunnar Hagberg.

Vad:  Journalist på NT och författare, som i dagarna kommer ut med sin andra bok om Norrköping. Han följer upp fjolårets Norrköpingsmiljöer Då & Nu med Norrköpingsnyanser En hyllning till staden vid Strömmen.

Var: Vi är grannar på NT:s redaktion, men lämnade förstås huset vid E 22 och tog en promenad genom Norrköpings hjärta och puls i det eviga Industrilandskapet, förbi historiens hus från då till nu, längs med den virvlande Strömmen och över några av stadens 23 broar.

Karta: Holmentorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!