Hans, 92, vill att politikerna lyssnar

Sluta dra ned på personal inom äldreomsorgen. Hans Gustavsson, 92 år, ryter ifrån.

Hans Gustavsson flyttade till en lägenhet på äldreboendet för ett par år sedan. Han trivs, men har åsikter om politikernas prioriteringar.

Hans Gustavsson flyttade till en lägenhet på äldreboendet för ett par år sedan. Han trivs, men har åsikter om politikernas prioriteringar.

Foto: Elin Holmer

Norrköpings kommun2019-10-01 18:15

– Flickorna som jobbar här är så otroligt duktiga, snälla och omtänksamma. Men de blir bara färre och då räcker de inte till. Man undrar ju hur länge de ska orka.

För två år sen flyttade Hans Gustavsson och hans fru till äldreboendet Värmlandsgatan 16, eftersom de inte längre orkade bo kvar i det egna hemmet. Nu bor de i varsin lägenhet. Varje dag dricker de eftermiddagskaffe tillsammans i matsalen och pratar.

– Vi har varit gifta i 67 år, så jag är glad och tacksam för att vi inte hamnade på varsin sida av stan.

På det stora hela tycker Hans att boendet är bra och personalen enastående, men bara under de två år han varit på boendet har försämringarna kommit slag i slag, säger han. En del förändringar är små, men påverkar ändå trivseln.

– Som att servetterna i matsalen tagits bort. Nu får vi hålla tillgodo med köksrulle. 

Men det som fått Hans att reagera kraftigt är att personalen går på knäna. Han berättar att precis innan han flyttade in var de fyra personal på morgonen. Sen blev de tre. Nu är de 2,5.

– Vilket i realiteten oftast innebär att de är två stackare som ska sköta om alla boende.

Han berättar att i takt med att personalen blir färre blir väntetiden mellan larm och hjälp allt längre. Det har hänt att han fått vänta upp till en timme innan personal dykt upp.

– Du hinner bli orolig och fundera över om larmet ens fungerar och det kan ju vara något akut du behöver hjälp med.

Samtidigt är han noga med att ingen skugga ska falla på personalen. Att de med gott humör orkar hjälpa, laga mat, diska och vårda tycker han är, under omständigheterna, beundransvärt.

Däremot vill han att ansvariga politiker tänker om.

– De borde överbemanna i stället, vilket visat sig vara en lönsam lösning på annat håll, säger han och syftar på ett radioprogram som bland annat berättade hur nya tjänster som bemanningsassistent och aktivitetspedagog tillsatts för att avlasta personalen.

Denna lösning har visat sig ge färre sjukskrivningar, färre dyra inhopp av timvikarier och bättre trivsel, berättar han.

– Något alla tjänar på i längden. Att göra sig av med personal ger ekonomiskt resultat på en gång, men det är kortsiktigt och dumt.

Nu är han orolig för ytterligare nedskärningar. 

– Då får vi äldre snart ta hand om oss själva och det är ju inte mycket till äldreomsorg, tänker jag.

Vad tror du att ansvarig politiker kommer ge dig för svar?

– Att jag inte begriper nåt, kanske. Men det är ju samtidigt min vardag som påverkas.

Bilder på familj och vänner befolkar både väggar och fönsterbrädor i lägenheten.
Bilder på familj och vänner befolkar både väggar och fönsterbrädor i lägenheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!