Han satsade – och startade eget

"Första halvåret tog jag inte ens ut lön. Se till att vara förberedd när du startar ditt företag", säger Oliver Jernberg, som är en av hundratals personer som startade eget i Norrköping förra året.

Oliver Jernberg startade sitt företag 2018.

Oliver Jernberg startade sitt företag 2018.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-10-02 18:00

En trappa ned i en lokal på Nygatan ligger företaget Jernberg Promotion. Utifrån avslöjas ingenting av vad företaget gör. Fönstren är täckta. Jag ringer på klockan och efter en kort stund öppnas dörren.

– Hej! Välkommen. Jag heter Oliver Jernberg.

Inne i lokalen möts jag av kläder på galgar. Och en inbjudande skinnsoffa med två fåtöljer. Det här är företagets "showroom". Alltså platsen där han visar sitt koncept. Och knappar på datorn. Det är ett kontor också.

Oliver Jernberg är 25 år gammal och han ligger bakom ett av de 715 företag som startades i Norrköping 2018. Hittills i år har 417 företag sett dagens ljus i Norrköping, enligt offentliga siffror från kommunens näringslivskontor. 

Jernberg Promotions affärsidé är att stärka andra företags varumärken genom att erbjuda snygga och ändamålsenliga kläder i tjänsten och att ta fram idéer kring företagsgåvor. Företaget vänder sig främst mot tjänstmän och det är viktigt vilken bransch det är. Det avgör vilka kläder som ska bygga varumärket.

– Jag startade mitt företag förra året. Jag hade kommit fram till att jag ville göra något själv. Innan jag drog igång företaget hade jag jobbat med telefonförsäljning och försäljning i butik. Jobbet som fick in mig på den här inriktningen var ett jobb hos Vita Hästen. Jag jobbade med kundkontakter där det handlade om stärka företagens varumärke i samarbete med Hästen.

Innan han kom ut i arbetslivet pluggade han på Kunskapsgymnasiet. Ett av åren där var extra viktigt för honom. Han blev utbytesstudent i den lilla orten McKenzie, med ungefär 500 invånare, i Alabama, USA. Han berättar att skolresultaten steg efter året i USA.

– Så här efteråt ser jag att året hade stor inverkan på mig. Jag blev mer seriös och jag förstod att det är viktigt att kämpa för att nå resultat. Jag lärde mig också att människor är olika och att man inte ska döma någon på förhand.  Det har jag tagit med mig när jag nu är egen företagare. Första dryga halvåret hade jag 14 bokade möten i veckan. Det var inte alltid som det gav något. Men jag mötte människor och det har jag inte ångrat en minut i dag. Det är erfarenhet och det har betytt kontakter med fler, säger han.

På väggen hänger ett porträtt av en stiligt klädd man, som ler. Oliver Jernberg undrar om jag vet vem det är? Jag är lite frågande först. Men så slår det mig. Jernberg och Jernberg. Det är skidkungen Sixten Jernberg. Han tog hem nio OS-medaljer, varav fyra guld. Han vann också Vasaloppet två gånger. En av Sveriges stora skidkungar. Kanske den störste genom tiderna.

– Det är min morfar. Han uppfattas väl av en del som en surgubbe. Men för mig är han morfar. Vi fiskade mycket ihop när jag var liten. Han är också inspirerande för mig som egen företagare. Det handlar om att kämpa för att nå framgång, säger Oliver Jernberg.

Kan du tänka dig att använda släktskapet i din marknadsföring?

– Nej. Tavlan hänger här och om någon frågar varför så berättar jag som det år. Han är min morfar, säger han.

Oliver Jernberg säger att han gillar att vara sin egen. Men han understryker flera gånger att det kan vara tufft och att det blir sena kvällar. Det var han också beredd på, säger han. Han har dock aldrig tvekat på att han är helt rätt ute när han valde att satsa på sin idé.

– Självklart finns det undantag. Men jag tror att det finns många med bra idéer som ger upp för fort. Jag tror att det krävs åtminstone tre år innan du kan säga att något fungerar helt bra. Jag såg till att ha ett kapital innan jag startade företaget och jag såg till att jag hade låga omkostnader. Första halvåret tog jag inte ut lön. Den här lokalen var perfekt. Centralt läge och till ett bra pris, säger han.

Oliver Jernberg vill att hans företag ska växa. Och även om det är ett Norrköpingsföretag och att han själv är ifrån stan, så ser han gärna att hans koncept sprider sig över hela landet.

– Jag hoppas att jag om fem år har tre eller fyra anställda som jobbar hos mig med schyssta villkor. Jag hoppas också att jag har breddat mig kring varumärkesbyggandet. Det hoppas jag verkligen, säger han.

Fotnot: Har du tips på någon annan som också har hoppat av sitt jobb för att satsa på sitt eget. Hör av dig till oss på tipsa@nt.se. Gärna med lite bakgrundsinformation om vad personen gjort tidigare och vad den gör nu.

Morfar Sixten Jernberg. En svensk legend.
Morfar Sixten Jernberg. En svensk legend.
Jernberg Promotion

Startades 2018. 

Startades av Oliver Jernberg.

Är ett enmansföretag.

Omsättning augusti 2018 till augusti 2019 ungefär 1 800 000 kronor.

Företaget hjälper företag att exponera sig mot kunder. Det handlar mest om kläder och hur kläderna hjälper företagets profil.

Råd från grundaren: "Håll ut. Och se till att du har kapital så att du kan klara dig utan att ta ut lön under det första året."

Jobbigast första året: ”Att få nej på en offert. Idag ser jag det som en möjlighet till utveckling."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!