Han sågar förslaget från kommunen

Kommunen vill helt släppa ansvaret för vägföreningarna i ytterområdena för att spara pengar. Men svaret låter inte vänta på sig.

Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla Vägförening, är kritisk till kommunens förslag om att lägga över allt ansvar och alla kostnader på Vägföreningarna.

Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla Vägförening, är kritisk till kommunens förslag om att lägga över allt ansvar och alla kostnader på Vägföreningarna.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköpings kommun2019-10-24 16:00

– Det kom som en total chock och självklart kommer vi att protestera. Det här innebär en slags kamouflerad skatt enbart för boende utanför staden, säger Sture Valund, ordförande i Åby-Jursla Vägförening.

I bland annat Åby, Kolmården och Skärblacka får de boende själva stå för väg- och gatuunderhållet och det gör de i ideella vägföreningar. Vägföreningen Åby-Jursla har till exempel en årsbudget på 3,5 miljoner kronor, varav 400 000 kronor kommer från kommunen. Resten tar de ut från de boende som äger en fastighet på orten.

Vägföreningarna har under flera år kämpat för att kommunen ska ta över huvudmannaskapet, då de menar att det är orättvist att de måste "betala för vägunderhållet två gånger om", både via kommunalskatten och väghållningsavgiften.

Därför kom kommunens nya förslag som en kalldusch.

I det tjänstemannaförslag som presenterades för vägföreningarnas representanter under ett möte på onsdagskvällen fanns tre huvudsakliga punkter. Att kommunen inte tar på sig huvudmannaskapet, att vägföreningarna blir ansvariga för belysningen och att bidrag till vägföreningarna slopas.

– Vi hade hoppats på besked om att kommunen skulle ta över ansvaret från oss. Nu blev det tvärtom. Vi får ta på oss ansvaret för kommunen, säger Sture Valund.

Han har redan börjat fundera över vad det skulle innebära för deras vägförening om samtliga tre förslag går igenom.

– Vi skulle få dubbla väghållningsavgiften. Dessutom är belysning inga enkla grejer och vi i föreningen jobbar ju ideellt. Kanske behöver vi ta in professionella och då blir det ännu dyrare.

Reidar Svedahl (L), samhällsplaneringsnämndens ordförande, deltog på onsdagens möte. Han säger sig ha full förståelse för att alla inte gillar budskapet.

Grunden till förslaget är att tekniska nämnden måste spara pengar och vägföreningarna har kommunen helt enkelt inget lagligt ansvar för.  

– Hade vi vunnit flera miljarder på stora jullotteriet i Spanien hade det varit en sak, men det har vi inte. Vi måste få ned kostnaderna, säger han.

Uppskattningsvis skulle kommunen årligen spara 25–35 miljoner kronor i driftskostnader på förslaget. Dessutom skulle ett övertagande av huvudmannaskapet ha kostat cirka 50 miljoner kronor extra över en femårsperiod.

Nu ska förslaget diskuteras innan beslut fattas i nämnd och kommunfullmäktige, vilket sker tidigast i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!