Östersjön kan liknas vid ett stort spelbord, där hamnarna nu flyttar fram sina positioner. Bilden som skissas upp vid vårt besök i Norrköpings Hamn är att det under senaste decenniet har skett en tydlig förskjutning av tyngdpunkten i svensk sjöfart – från västkust till ostkust.
– Det är ett stort intresse för Östersjöområdet. Vi ser att fler rederier letar sig in i Östersjön och den växande marknaden kring Polen, Baltikum och svenska ostkusten. Vi ligger bra till både i Sverige och i Östersjön. Det är spännande, säger Ola Hjärtström, marknadschef vid Norrköpings Hamn.
Europas ekonomiska tyngdpunkt har också förflyttas österut. Polen har uppmärksammats för sin mirakelekonomi och Norrköpings Hamn har sedan några år linjetrafik med Gdansk, en av Europas snabbast växande containerhamnar.
– Det har varit en enorm framgångsfaktor, säger Ola Hjärtström och tillägger att Norrköping även har veckovis trafik med de viktiga hamnarna Hamburg och Antwerpen.
Det råder i dag en politisk enighet om att flytta över gods från väg till mer hållbara transportsystem som tåg och sjöfart. I Norrköping ska den elektrifierade godsjärnvägsanslutningen Kardonbanan som byggs från hamnen på Händelö till stambanan bidra till att få över mer gods till järnväg.
– När vi ökar kapaciteten på sjösidan måste den ökas även på landsidan. Inget är starkare än kedjans svagaste länk. Därför krävs ett helhetstänk, säger Ola Hjärtström.
Hamnsverige rustar nu för att möta framtiden. Hamnarna i Göteborg, Gävle och Luleå satsar stort. Och nedräkningen pågår till invigningen av Stockholms nya godshamn Norvik som ersätter Värtahamnen och Frihamnen, där Norra Djurgårdsstaden ska växa fram.
– Infrastruktusatsningar är långsiktiga. Under många år kommer det att finnas en överkapacitet i landet, men det får vi växa in i. Konkurrensen gör att vi måste fokusera på våra strategier och vässa oss. Det är kittlande och spännande, säger Henrik Åkerström, vd, Norrköpings Hamn.
I dagsläget går Norrköpings Hamn bra. Under 2019 ökade både godsvolymer och fartygsanlöp med tio procent.
En framgångsstrategi är bra godsbalans, alltså att containrar som kommer till Norrköping också fylls med gods på vägen härifrån.
– Vi är unika i vår godsbalans och har lyckats genom att vara en mötesplats för marknaden och koppla ihop flöden, säger Ola Hjärtström som framhåller att balansen är en hållbarhetsfråga.
När Inre hamnen blir ett bostadsområde sker nu ett stort utvecklingsarbete i Pampushamnen på Händelö. Successivt ska Norrköpings Hamn lämna innerstan.
Öhmansterminalen inne i staden har visserligen moderniserats, men den delen utgör bara tio procent av storsatsningen på hamnen som uppgår till totalt cirka 1,1 miljard kronor.
Det är i Pampushamnen som maskinerna mullrar och framtidens hamn tar form. Den första verksamheten kom dit på 60-talet med den oljehamn som då byggdes. I dag finns bland annat en järnvägsterminal och drygt 600 meter kaj. Men nu ska kajen förlängas med 220 meter, hamnbassängen fördjupas och hamnplanen ökas med 40 000 kvadratmeter.
– Men när vi pratar om vår hamnutveckling försöker vi att prata så lite som möjligt om betong och siffror. Vi försöker att bygga en smart och framtida hållbar hamn, säger Henrik Åkerström.
– Det är ett vägval som kan betyda framgång, att inte enbart tänka på hur vi ska bygga fysiskt, utan lägga vikt vid hur vi ska driva hamnen effektivt med ökad användning av modern teknik och digitaliserade lösningar, tillägger Ola Hjärtström.
Trenden pekar mot allt större fartyg och för att skapa plats vid kaj blir det nya vattendjupet 14,2 meter i hamnbassängen, samma som vid den befintliga kajen.
– De fartyg som kommer in till oss gick tidigare på en större rutt. Vi måste vara redo för större och bredare fartyg, säger Ola Hjärtström.
Sedan i höstas är hamnen i en fas med omfattande muddring och sprängning. Närmare en miljon kubikmeter muddermassor ska tas upp. Alla rena muddermassor dumpas nordost om Esterön, där en djuphåla finns.
– Det har varit en gynnsam säsong. Vi har inte haft någon isvinter, så det finns en möjlighet att vi kan bli klara under den här säsongen, säger Ola Hjärtström.
Muddermassorna är framförallt lerbotten, men tio procent är berg som sprängs bort. Ytskiktet av botten, som kan vara förorenad, körs med lastbil till Hälladeponin. Allt regleras i en dom i från mark- och miljödomstolen.
Utbyggnaden av hamnen väntas bli klar 2024.