Halka stoppade plan från att landa

Ett flygplan på väg mot Norrköping fick på tisdagseftermiddagen avbryta landningen på grund av halka på landningsbanan. "Jag har nog aldrig med om att vi inte lyckats plocka ned ett plan så här", säger Peter Jansson, flygplatschef vid Norrköpings flygplats.

Planet fick landa på Arlanda istället för i Norrköping.

Planet fick landa på Arlanda istället för i Norrköping.

Foto: Bänkt Olsson

Norrköpings kommun2019-12-03 15:21

Händelsen inträffade på tisdagseftermiddagen när flight VKG1405 var på väg från Teneriffa till Norrköping. 

– Det var när vi skulle landa på Norrköpings flygplats vid cirka 13.30 som vi fick cirkulera. De försökte få upp greppet på banan men vi fick flyga vidare till Arlanda, sa Bänkt Olsson, passagerare på planet och medarbetare på Östmedia.

– Vi har det värsta vädret man kan tänka  sig just nu, det är minus på banan och sen regnar det så det är blankis på banan, sa Peter Jansson, flygplatschef vid Norrköpings flygplats.

Han bekräftade att ett plan från Teneriffa fick ändra färdrutt på grund av vädret. 

– Vi har bemannat upp här nu och kör med alla tillgängliga maskiner.

Anledningen till att planet inte kunde landa var för att det var för dåliga bromsvärden. Cirka 200 passagerare påverkades av händelsen.

Vid 15.20-tiden höll personal på att mäta upp nya värden på banan.

– Det är knappt så att vi själva kan vara ute på banan ens och lägga ut någonting, det är vädret som är så extremt ovanligt, men vi jobbar på det.

På eftermiddagen jobbade fem maskiner med att preparera banan så att den skulle gå att landa på.

Efter att planet landat på Arlanda stod det vid 15.30-tiden fortfarande på marken med passagerarna ombord. Ambitionen från flygbolaget var då att flygplanet skulle kunna flyga tillbaka till Norrköping, där flygplanet hade en planerad återfärd till Teneriffa med nya passagerare.

–  Vi väntar på besked. Målsättningen är att flyga oss tillbaka men det ser inte ljust ut, sa Bänkt Olsson då.

Klockan 17.15 gav Peter Jansson besked – flygplatsen går att landa på.

– Vi har bra värden på banan, men de som fick åka till Arlanda kommer tyvär att få åka buss ned till oss. De var tvungna att byta besättning. Planet kommer att komma till oss om en och en halv timme, ungefär. 

Om planet kan lyfta och landa i Norrköping – varför kan inte passagerarna åka med? 

– De tog beslutet att plocka av dem för att de suttit för länge på planet, samtidigt som de jagar ny besättning.

Vad har ni gjort på banan för att det ska gå att landa? 

– Vi har fått lägga ut extremt mycket medel på banan, det är ett särskilt medel man lägger ut. Ett tag ville Ryan Air gå ned hos oss, för de hade problem på Skavsta också, men de lyckades få ned ett plan och ett annat till Arlanda. De fick också koll på vägarna till slut. 

Peter Jansson berättar att planet skulle ha lyft från Norrköping mot Teneriffa vid 15-tiden. Förhoppningen är att kunna lyfta från Norrköping vid 19-tiden. 

– Det är extremt ovanligt, jag har nog aldrig med om att vi inte lyckats plocka ned ett plan så här. Det är halt på vägarna så det är som det är. Säkerheten går alltid först, så det var nog ett bra beslut. 

Planet som skulle landat i Norrköping fick istället flyga vidare till Stockholm.
Planet som skulle landat i Norrköping fick istället flyga vidare till Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!