Fuskande läkarstudent fick dåligt samvete

Via fusk på högskoleprovet kom mannen in på läkarutbildningen. Men det kändes inte rätt.

Efter att fuskat till sig 1,8 på högskoleprovet blev en 20-åring antagen till läkarlinjen. Där fick han dock dåligt samvete och hoppade av.

Efter att fuskat till sig 1,8 på högskoleprovet blev en 20-åring antagen till läkarlinjen. Där fick han dock dåligt samvete och hoppade av.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-10-04 08:00

Vi har vid flera tillfällen tidigare berättat om det omfattande fusket gällande HP-hjälpen. Från huvudkontoret i Norrköping kunde företaget hjälpa högskoleprovdeltagare att fuska via teknisk utrustning i form av bland annat hörsnäckor.

En av dem som valde att fuska var en 20-årig man från Västergötland. Han hade hört rykten i skolan om att man kunde köpa resultat på högskoleproven. Mannen lånade pengar och betalade 89 000 kronor via kontanter som han lämnade i en förvaringsbox.

I oktober 2017 skrev 20-åringen högskoleprovet med den beställda utrustningen. Efter att fått 1,8 på provet blev han antagen till sin drömutbildning, läkarprogrammet, och tackade ja.

Men när han väl hade börjat plugga så blev det inte som han tänkt sig.

– Det kändes inte helt rätt. Mitt samvete gnagde, uppger mannen i polisförhör.

Han deltog i den första tentan, men lämnade inte in provet. Därefter sa han upp sin plats. Han kommer nu att börja studier till läkare i ett annat europeiskt land.

Det dåliga samvetet räddar dock inte mannen från rättsligt efterspel. Han åtalades för det grova brottet osann försäkran och döms nu av Skaraborgs tingsrätt. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter, 50 om 50 kronor (2 500).

Tingsrätten anser att brottet framstår som särskilt allvarligt då mannens agerande medfört att någon annans möjlighet att ta sig in på läkarlinjen kullkastats. Rätten delar dock inte åklagarens uppfattning att 20-åringen varit del av något nätverk som samverkat för att begå brott.

20-åringen erkänner gärningen.

Från en lägenhet i Norrköping styrde HP-hjälpen sin verksamhet.
Från en lägenhet i Norrköping styrde HP-hjälpen sin verksamhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!