Full förare hittad sovande i bilen

Andra bilister reagerade på mannens körning på E4. Nu döms han för grovt rattfylleri.

En månads fängelse blev det för en 49-årig man sedan han kört grovt rattfull på E4.ö

En månads fängelse blev det för en 49-årig man sedan han kört grovt rattfull på E4.ö

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-10-19 20:00

Den 49-årige mannen som nu döms för grovt rattfylleri berättar i förhör att han varit på en Finlandskryssning kvällen innan han ertappades onykter i bilen. Under kryssningen drack han uppskattningsvis tio–tolv starköl, sex–åtta glas vin och några drinkar fram till 04-tiden på morgonen.

Senare på kvällen satte han sig i bilen för att köra hemåt. Han uppger att han då ansåg sig vara nykter och förklarar att om han vetat att han hade alkohol i blodet så hade han aldrig kört.

Under färden på E4 kände 49-åringen att han var väldigt trött och inte riktigt hanterade körningen. En funktion i hans bil varnade dessutom för att han inte låg rätt i sin fil. På grund av tröttheten lade sig mannen bakom lastbilar som inte körde så fort.

Efter ett tag stannade 49-åringen vid en rastplats i Norsholm. Han hade för avsikt att sova några timmar för att sedan köra vidare. För att kunna somna bättre, som en självmedicinering, drack mannen några öl och lite starksprit.

Under färden på E4 hade en annan bilist sett hur 49-åringen kört långsamt och vingligt och kontaktat polisen. Mannen skulle ha kört växelvis mellan körfälten och långt över mittstrecket.

En polispatrull kom till platsen där mannen låg och sov på förarplatsen. När de efter ett tag lyckades väcka mannen var han påtagligt berusad, sluddrade och hade svårt att stå på egna ben. 

Vid kontroll visade det sig att mannen hade 1,72 promille alkohol i blodet, vilket gör att brottet rubriceras som grovt rattfylleri.

49-åringen döms nu till en månads fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!