Fortsatt stängda dörrar för politikermöten

Fullmäktige klubbade genom att kommunstyrelsen inte öppnas för allmänheten.

Fortsatt stängda dörrar för kommunstyrelsens sammanträden på Rådhuset.

Fortsatt stängda dörrar för kommunstyrelsens sammanträden på Rådhuset.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-10-01 20:00

Ett av de ärenden som diskuterades vid måndagens kommunfullmäktige var Moderaternas motion om att öppna kommunstyrelsens sammanträden för allmänheten och media.

– Då inte alla ärenden når kommunfullmäktige tycker vi att alla medborgare ska kunna ta del av argumenten som förs på kommunstyrelsens sammanträden. Vi vill ha mer öppenhet, sa Roger Åkesson (M) på kommunfullmäktige.

Moderaterna fick, till viss del, stöd av Miljöpartiet.

– Vi i Miljöpartiet tycker att det här är en demokratifråga och är för öppna möten, sa Mia Sköld, oppositionsråd för MP.

Kommunstyrelsens förslag var dock att avslå Moderaternas motion. Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) framförde flera argument för att fullmäktige skulle bifalla förslaget.

– Vi vill också att vi ska vara en öppen och transparent kommun. Men det finns ju redan idag många exempel på det. Vi har samråd, medborgarförslag, webbsända kommunfullmäktigen och en öppen budget-dag. Politikernas mejl- och telefonnummer finns dessutom tillgängliga på kommunens hemsida, sa Kikki Liljeblad.

– Jag tycker vi ska få ha kvar tillfällen att tänka högt, man ska få ändra sig. Man ska inte behöva vara rädd för att läsa sina citat i media, fortsatte Kikki Liljeblad.

Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) köpte dock inte det argumentet.

– Man måste ju stå för de åsikter man fört fram, tyckte Sophia Jarl.

Kommunfullmäktige gick dock på Kvartettens linje om att kommunstyrelsens sammanträden även i fortsättningen ska hållas inom stängda dörrar och klubbade igenom förslaget om att avslå motionen.

Karta: Trädgårdsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!