Fortsatt munkavle för Sandra Karlsson (SD)

”Sandra Karlsson får prata med vem hon vill”, säger kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång (S).

SD:s grupp på budgetdagarna i kommunen. Sandra Karlsson längst till vänster och Darko Mamkovic till höger.

SD:s grupp på budgetdagarna i kommunen. Sandra Karlsson längst till vänster och Darko Mamkovic till höger.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-08-28 20:00

För en vecka sedan stoppades oppositionsrådet Sandra Karlsson (SD) från att i fortsättningen uttala sig till media för partiets räkning. Hon ska inte heller – enligt Darko Mamkovic, ordförande för SD i Norrköping och gruppledare i kommunfullmäktige – föra diskussioner med andra partiers företrädare.

– I mitt eget parti hade det varit otänkbart att ett oppositionsråd inte fått tala med media eller andra partier, säger Olle Vikmång (S), ordförande i kommunfullmäktige och därmed den som har ansvar för politikernas arbetsmiljö i kommunfullmäktige.

Han är noga med att poängtera att han inte lägger sig i SD:s eventuella interna konflikter.

– Sandra har som ledamot i kommunfullmäktige samma rätt som alla andra att prata med vem hon vill. Särskilt med media och andra politiker. Partierna kan ha egna interna regler, men de måste bygga på frivillighet och man kan aldrig tvinga någon att vara tyst, säger Olle Vikmång.

Som vi tidigare har berättat var det förra onsdagen som Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp beslutade om en ny kommunikationspolicy för partiet. Frågan var väckt av gruppledaren Darko Mamkovic efter det att Sandra Karlsson i lokala media sagt att frågan om tillstånd för tiggeri skulle diskuteras på ett gruppmöte, något som enligt Darko Mamkovic inte var aktuellt.

– Vi vill undvika att vi ger ett budskap som kan tolkas som att vi inte vet vad vi håller på med. Därför är det bättre att enbart gruppledaren uttalar sig i media. Även om jag skulle säga fel är det den enda information vi gått ut med.

När gruppledaren inte kan svara på frågor från media så är det oppositionsrådet Matthias Olofsson som ska föra partiets talan.

– Vi har blivit ett större parti med fler platser i fullmäktige och prövade ett annat arbetssätt där fler kunde uttala sig, det fungerade inte. Ju färre kockar desto bättre soppa, förklarar Darko Mamkovic.

Den här veckan har kommunstyrelsens ledamöter under ett par dagar haft budgetgenomgång. Sandra Karlsson och Darko Mamkovic sitter i samma bänkrad i den stora sammanträdessalen i förvaltningshuset Rosen.

När du kom in i lokalen hälsade du på övriga SD-politiker men inte på Sandra Karlsson, varför inte?

– Du vet inte om jag hälsat på henne tidigare under dagen, på parkeringen eller så. 

Men ni pratar inte ens med varandra. Däremot vänder du dig till övriga SD:are och samlas med dem i pauserna...

– Hon kan komma till oss om hon vill. Det är så i en partigrupp att man trivs bättre med vissa och pratar mer med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!