Förslaget: Låt M+S styra – utan Kvartetten

Moderaterna vill splittra den styrande Kvartetten och i stället regera Norrköping själva tillsammans med Socialdemokraterna. Men kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) avfärdar idén totalt.

Lars Stjernkvist (S) tackade nej till inviten från Moderaterna. Han vill inte ge upp samarbetet med Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i kvartetten.

Lars Stjernkvist (S) tackade nej till inviten från Moderaterna. Han vill inte ge upp samarbetet med Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i kvartetten.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-09-26 16:30

För drygt en vecka sedan bjöd kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) in oppositionspartierna till samtal om budgeten.

– Bakgrunden är att Norrköping har en väldigt svår ekonomisk situation, där vi behöver hitta långsiktiga lösningar och ekonomiska ramar, säger Lars Stjernkvist.

De moderata oppositionsråden Sophia Jarl och Fredrik Björkman svarade då att de i det ekonomiska krisläget var beredda att ta fullt ansvar för Norrköpings framtid tillsammans med Socialdemokraterna under förutsättning att S avslutade samarbetet med Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. 

– Jag måste erkänna att jag blev något förbluffad. Jag hade svårt att ta det riktigt seriöst, eftersom hon den ena dagen fullständigt dömer ut mig och Kvartetten – och sedan nästa dag vilja ha ett regeringssamarbete. Det är ett absurt maktspel som jag inte varit med om under mina 35 år i politiken, säger Lars Stjernkvist.

Han betonar att förtroende byggs stegvis, vilket partierna i Kvartetten gjort under sina fem år. 

– Att börja samtalen om en eventuell överenskommelse om de ekonomiska ramarna med att Norrköping kastas ut i en regeringskris – det är inte seriöst, säger Lars Stjernkvist.

Han tog upp förslaget med sina partikamrater, men ingen nappade på Moderaternas invit. 

– Jag sade nej och var tydlig med att vi vill ha ett fortsatt samarbete med Kvartetten, men inbjudan om att samarbeta om sakfrågor kvarstår.

Lars Stjernkvist hoppas att det här ska bli en väckarklocka. 

– Vi har allvarliga problem och måste angripa dem seriöst. Det är inte seriöst att bryta upp ett fungerande regeringssamarbete, säger han.

Reidar Svedahl, gruppledare för Liberalerna i Norrköping, tycker att Moderaterna agerar motsägelsefullt och med snabba kast.

– Ena dagen anklagar de oss för att sitta i knät på Stjernkvist och nästa dag är de beredda att själva sätta sig där. Om det är fel av oss att samarbeta med Socialdemokraterna hur kan det då vara rätt för dem, säger han.

Eva-Britt Sjöberg, gruppledare för Kristdemokraterna i Norrköping, är också förvånad över utspelet.

– Jag blev paff med tanke på tonen, approachen och anklagelserna mot att vi borgerliga partier samarbetar med Socialdemokraterna i kvartetten när Moderaterna sedan är beredda att sätta sig där själva, säger hon.

Eva-Britt Sjöberg, gruppledare för Kristdemokraterna i Norrköping, är förvånad över Moderaternas utspel.
Eva-Britt Sjöberg, gruppledare för Kristdemokraterna i Norrköping, är förvånad över Moderaternas utspel.
Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!