Förslaget: Flygplatsen ska läggas ned

Vänsterpartiet presenterar satsningar på välfärden i sitt budgetförslag. Det ska bland annat finansieras genom konjunkturfonden.

Vänsterpartiets oppositionsråd Nicklas Lundström och den politiske sekreteraren Anna Björkdahl.

Vänsterpartiets oppositionsråd Nicklas Lundström och den politiske sekreteraren Anna Björkdahl.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-10-08 21:00

Utgångspunkten i Vänsterpartiets skuggbudget är att den demografiska krisen som övriga partier talar om, alltså att resurskrävande grupper i samhället ökar, inte är orsaken till det kärva ekonomiska läget. I stället är det politiska beslut som ligger bakom.

– Problemet är att mindre pengar går till välfärden. Tyvärr har vi en regering som fortsätter sänka skatterna för de allra rikaste istället för att satsa på välfärd, säger Nicklas Lundström (V), oppositionsråd i Norrköping.

Vänsterpartiet vill ta bort hela Kvartettens sparkrav på äldreomsorgen och halvera nedskärningarna inom arbetsmarknadsåtgärder, vuxenutbildningen samt kultur- och fritid. De bedömer också att socialtjänsten behöver ett tillskott på fem miljoner kronor. 

Samtidigt presenteras en rad satsningar. De vill att alla barn ska ha rätt till 30 timmar förskola i veckan. De vill göra särskilda satsningar på Hageby, på träffpunkterna och att det byggs billigare bostäder. Satsningarnas totala kostnad uppgår till drygt 100 miljoner kronor. Det ska finansieras bland annat genom ett minskat överskottsmål och uttag ur konjunkturfonden.

– Vi tycker att man helt kan slopa överskottsmålen när man är i ekonomisk kris. Men vi slopar det tillfälligt, 2023 räknar vi med att vi kan göra avsättningar igen, säger Nicklas Lundström.

I kommunens konjunkturfond finns cirka 310 miljoner kronor avsatta för "sämre tider". Vänsterpartiet räknar i sin budget med att ta ut drygt hälften av pengarna.

– Kommande år kommer vi att befinna oss i en ganska djup svacka, så vi anser att det är klokt och nödvändigt att använda pengar ur konjunkturfonden. 

Men det är ju högkonjunktur nu, är det ett så allvarligt ekonomiskt läge att man behöver ta pengar ur konjunkturfonden?

– Det är utan tvekan det. Alla kommuner i hela Sverige, det är inte bara Norrköping, har det extremt tufft nu. Och det beror på att de regeringar vi haft de senaste åren har satsat på att sänka skatterna i stället för att satsa på välfärden. 

Vänsterpartiet räknar också med att spara nästan tolv miljoner kronor på att lägga ner Norrköping flygplats. 

Vad får det för konsekvenser för näringslivet?

– Näringslivet drabbas inte alls, eftersom det inte finns något reguljärflyg nu. Det är några charterbolag som drabbas, men om man ska ta klimathotet på allvar kan man inte hålla på och flyga som vi gör i dag.

Vänsterpartiet säger att de satsar 100 miljoner kronor mer än de andra partierna på välfärden.
Vänsterpartiet säger att de satsar 100 miljoner kronor mer än de andra partierna på välfärden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!