Förklaringen: Därför läggs skolan ned

Även om Spegeln varit en bra verksamhet var den kostsam, menar socialnämndens ordförande.

Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden, säger att det inte gick att ha Spegeln kvar då socialnämnden beslutat att dra sig ur samarbetet.

Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden, säger att det inte gick att ha Spegeln kvar då socialnämnden beslutat att dra sig ur samarbetet.

Foto: Gun Stenehall

Norrköpings kommun2019-11-25 06:00

Spegeln har drivits i samarbete mellan utbildningsnämnden och socialnämnden, som delat på kostnaden på ungefär sex miljoner årligen. Socialnämnden beslutade tidigare i år att dra in sin del. Resultatet blev att Spegeln stängs. 

Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden, uppfattar att Spegeln fungerat bra och varit uppskattad. Men då socialnämnden drog sig ur fanns inget annat alternativ än att lägga ned, säger hon.

– Spegeln har bestått av två ben: socialtjänst och utbildning. När inte socialtjänstbenet är med blir Spegeln inte längre den verksamhet den varit.

Förde ni diskussioner med socialnämnden för att försöka få till en lösning, så att Spegeln kunde vara kvar?

– Jag har inte deltagit i några diskussioner om det. Det här beslutet togs då jag precis tillträtt som ordförande. 

Då Spegeln stänger kommer det inte finnas någon helhetslösning för ungdomar med studie- och komplex social problematik. Det som kommer erbjudas i studieväg är Individuellt alternativ på Hagagymnasiet. Där får eleven utforma sitt eget schema för att förbereda sig för ett gymnasieprogram. När det gäller den sociala problematiken kommer det att ligga på socialnämndens bord.

Francisco Montero Carnot (S) är ordförande i socialnämnden. Han var inte ordförande då beslutet togs att dra in nämndens del i Spegeln, men säger att det varit en personalintensiv verksamhet och att målgruppen ändrats sedan verksamheten startade. 

– Nu har det varit fler med neuropsykiatrisk problematik och för dem finns andra insatser. 

Anledningen att dra sig ur samarbetet var ekonomisk – socialnämnden har i år haft ett sparkrav på tre procent, men också att det finns annan verksamhet som kan möta behoven, menar Francisco Montero Carnot.

– När vi behöver spara kan vi inte dra ned på sådant som lagen kräver att vi har, därför måste vi dra ner på annat. Sen har vi också sett att det redan finns andra insatser för det som Spegeln haft, säger han. 

Han vill inte gå in på exakt vilka insatser för risken att peka ut enskilda, men det kan vara sådant som exempelvis ryms inom vård och socialtjänst.

Hur ser du på risken att man "skjuter upp" kostnaden?

– Det ska finnas insatser för att möta behoven och har man en kontakt med socialtjänsten så bevakas det, säger han.

Det är ännu inte bestämt vad Spegelns lokaler, som ägs av Norrköpings kommun, ska användas till. Om de ska göras om beror på vilken verksamhet som flyttar in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!