Företaget drabbas av krisen i branschen

När restaurangbranschen går på knäna följer grossistföretagen efter hack i häl. Nu måste personal permitteras meddelar Martin & Servera.

Martin & Servera, som finns i Norrköping, meddelar att de korttidspermitterar personal. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Martin & Servera, som finns i Norrköping, meddelar att de korttidspermitterar personal. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography

Norrköpings kommun2020-03-30 17:45

I ett pressmeddelande förklarar grossistföretaget Martin & Servera att de tappat mer än hälften av sin försäljning till restaurangnäringen på grund av konsekvenser efter coronaviruset. I Norrköping arbetar runt 450 personer, som på olika sätt berörs av beskedet.

Regeringens möjlighet till korttidsarbete används nu av grossistföretaget, för att de ska slippa att varsla. Bland kontorspersonalen som arbetar på säljkontoret är de flesta permitterade och arbetar 40 procent. Lagerpersonalen består till viss del av inhyrd personal och deras kontrakt är uppsagda. Chefer arbetar heltid. Men man lånar också ut delar av sin personal till andra branscher.

– För att lösa vår överkapacitet lånar vi ut personal till dagligvaruhandeln som har ett ökat behov. Hur många som lånas ut går inte att säga, det varierar från dag till dag allt eftersom dagligvaruhandelns behov ändras, säger Christina Gezelius, informationschef hos Martin & Servera.

Kan det bli aktuellt med varsel?

– Så långt det är möjligt vill vi undvika varsel. Men ingen vet vad som händer de närmsta veckorna. Om det här skulle pågå väldigt länge kommer vi att behöva utvärdera och ta nya beslut. En fördel med korttidspermitteringar är att det snabbt går att skala upp igen när det här väl släpper.

Verksamheten hos grossistföretaget är inte helt satt ur spel. De levererar även till offentlig verksamhet och har en viss del av ruljansen igång.

– Snabbmatsrestaurangerna rullar på fortfarande. Sen har vi skolor, förskolor, äldreboenden och vårdhem. Vi har att göra, men det är inte lika mycket, säger Christina Gezelius.

Martin & Servera bygger just nu ett nytt storlager i Norrköping. Totalt får det en yta på 28 000 kvadratmeter och lagret ska bli toppmodernt med vissa helautomatiska delar. Första spadtaget är taget och det ska vara klart att tas i bruk under senhösten 2021.

– Vi planerar att finnas kvar i Norrköping även efter coronakrisen och just nu har vi inga planer på att ändra byggprojektet, det fortsätter. Men ingen kan ju idag svara på hur Sverige ser ut om ett halvår, säger Christina Gezelius.

Grottsistföretaget Mårdskog & Lindkvist finns också i Norrköping, där de har ett 80-tal anställda. Även hos dem får restaurangnäringens tvärbromsning konsekvenser. VD Tommy Mårdskog avstår dock från att uttala sig i media om hur deras anställda påverkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!