Flera stölder av BMW-rattar under natten

Under natten mellan tisdag och onsdag har tio BMW-bilar i Norrköping blivit drabbade av inbrott. Precis som tidigare är det ratten som tjuvarna är ute efter.

Norrköpings kommun 30 oktober 2019 09:10

Under morgonen hade polisen fått in sex anmälningar från personer som haft inbrott i sina BMW-bilar. 

– Tyvärr är det ofta så, de kommer i sjok. 3–5 på en gång är inte ovanligt, men sex är mycket och alla i Norrköping, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn. 

Klockan 11 uppdaterade polisen på sin hemsida att ännu fler anmälningar kommit in. Totalt är det nu tio bilar som haft inbrott – fem i Skarphagen, tre i Enebymo och två i Kneippen.

I samtliga fall har bilarna stått parkerade på gatan.

– Det är ganska typiskt att man tar flera på en gång. Det är tråkigt att vi inte får in mer uppgifter, förmodligen har de rekat området några dagar tidigare. Det är då man skulle behöva få lite tips, men det är inte lätt såklart. När vi kommer till brottsplatsen är det väldigt få spår, säger Erik Terneborn. 

Enligt Erik Terneborn tar det bara runt 30 sekunder för tjuvarna att krossa rutan och ta bort ratten. 

Varför tar de ratten? 

– Dels har den airbag och elektronik som är rätt dyr, det ska handla om femsiffriga belopp och de säljs ofta utomlands. Förmodligen är det också så att man identifierat att det går väldigt fort att få bort ratten. Det är ett enkelt brott på det sättet. 

Tar de annat i bilen när de ändå har brutit sig in? 

– Ibland tar de GPS och annan utrustning från instrumentpanelen, men annat i bilen verkar inte vara intressant. Ratten är konstant, den tar de alltid. 

Kan man skydda sig på något sätt? 

– Har man garage ska man absolut parkera där nu, eller om man har möjlighet att hyra in sig i ett. Jag läste någonstans att man kunde ha en rattkrycka, det kanske kan avskräcka och göra det för bökigt men det är ingen garanti. Det är svårt att ge generella råd mer än att man ska vara uppmärksam. 

Varför är det just BMW? 

– Förmodligen har man en redan köpare utomlands. De har helt enkelt fått till sig att det är ett större parti BMW-rattar de ska få ihop. De är värdefulla, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa