Finns fler lösningar på ekonomiska problemen

Det är först nu trycket på besparingar inom äldreomsorgen blivit så stort att politikerna är beredda att ta tag i de stora strukturella frågorna.

Olle Wikmång säger att det krävs besparingar.

Olle Wikmång säger att det krävs besparingar.

Foto: Susanna Beskow

Norrköpings kommun2019-11-24 18:00

Den analysen gör vård- och omsorgsnämndens ordförande Olle Vikmång (S).

– Undersköterskorna har rätt i att vi länge vetat om den demografiska utvecklingen med fler äldre men att det först är när det ekonomiska läget är akut, som vi gör de nödvändiga strukturella förändringarna och samtidigt drar i nödbromsen, säger han.

I den styrande Kvartettens förslag till budget för vård- och omsorgsnämnden finns förslag om att göra undersköterskornas roller tydligare. Byta däck och putsa fönster, men även en del administration hör till arbetsuppgifter som Olle Vikmång inte tycker undersköterskor ska ägna arbetstid åt.

– Vi behöver också ta en ordentlig politisk diskussion om vad norrköpingsborna kan förvänta sig av äldreomsorgen. Det behöver göras en genomlysning av verksamheten utifrån vad som är lagstadgade krav.

Betyder det att ni vill ta bort allt som inte är lagstadgat?

– Absolut inte, det skulle innebära en alltför torftig äldreomsorg. Men vi vill se över ambitionsnivån och föra en bred diskussion eftersom vi ser att det krävs besparingar även kommande år, om vi inte får nya statsbidrag.

I Kvartettens budgetförslag finns även två förslag för att lyckas både med att  behålla och rekrytera undersköterskor.

– Det ena är att arbetsmiljön ska bli bättre och sjukfrånvaron minskas. Det andra är att öka inflytandet för medarbetarna. Idag uppfattas bristen på egen kontroll som det största problemet inom hemtjänsten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!