Färre juldekorationer lyser upp i Norrköping

Färre ljus och stjärnor – och inget julpynt på Hamnbron. Julen i Norrköping kan bli annorlunda i år.

Norrköpings kommun 24 november 2019 08:00

Räkna med en och annan förändring när kommunen planerar för julgranar och julpynt i Norrköping.

Granen på Tyska torget blir juvelen i kronan med en uppskattad höjd på cirka 20 meter. Övriga granar på tolv meter placeras på Kristinaplatsen och Norr Tull i Norrköping samt i centrum i Skärblacka, Kimstad, Åby, Krokek och Östra Husby.

– Som det ser ut idag kan vi få till det ganska bra. Sannolikt blir granen vid Norr Tull utan belysning, men det kommer en gran på plats i alla fall, säger Olof Carlsson, avdelningschef, drift och underhåll, Norrköpings kommun.

Han flaggar för förändringar på Hamnbron som har roat förbipasserande med snögubbar, pepparkakshus och smågranar.

– Handlar det bara om att sätta grejerna på plats, öppna ett lock och stoppa i en kontakt så löser vi det. Men Hamnbron blir lite special eftersom ingenting är förberett. Får vi ingen el till Hamnbron så julpyntar vi inte där vilket i sig är tråkigt. Men julpynt utan belysning blir bara mörkt och tråkigt, utvecklar han.

Orsaken till problemen bottnar i att kommunen sedan i våras saknar en el-entreprenör efter Stockholmsbaserade Bogfelts. I entreprenaden ingår den omskrivna julbelysningen, en del av Stad i ljus, en lokal tradition sedan tidigt 1990-tal.

 – Räkna med färre ljusgardiner och stjärnor i år. Vi vet inte vad vi kommer att få upp när vi saknar en el-entreprenör. Vi har varken utrustning, tekniker eller fordon och har inte resurser för den här typen av jobb utomhus, säger Olof Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa