25 november, världen över, är orange. För att ta ställning mot våld mot kvinnor.
– Den 25:e är också löningsdag. Det betyder pengar till hemmen, vilket betyder mer alkohol och mer våld. Det är ett stort socialt problem och precis lika vanligt här som överallt i världen. Det här är ett sätt att uppmärksamma det, sa Maja Höjer som är enhetschef vid kvinnoboendet Elsa och Frideborg i Norrköping.
Till Tyska torget kom runt 150 personer för att lyssna till kommunalrådet Kikki Liljeblads (S) tal. Hon inledde med att läsa ur boken "I händelse av min död" av Aftonbladets Kerstin Weigl och Kristina Edblom.
– Norrköping som kommun och arbetsgivare har ett ansvar att prata om problemet med våldet och konsekvenserna, sa Kikki Liljeblad i det svaga skenet från ljusmanifestationen vid Rådhustrappan.
Det hölls en tyst minut för att hedra de 18 kvinnor som detta år bragts om livet av våld från män.
– Ett sätt är att visa att frågan är högaktuell, att den inte ligger i dvala. Jag känner att det händer saker, att man utvecklar stödinsatser, blir bättre på att uppmärksamma. Sjukvården blir bättre på att fråga om våld. Det gör att människor vågar söka hjälp, sa Maja Höjer vidare.
Efter talet fortsatte temakvällen med en föreläsning i Hedvigs kyrka av prästen Ulrica Stigberg. Den följdes av fackeltåg
Orange Day instiftades för 20 år sedan. 2008 startades FN-kampanjen UNiTE To End Viloence Against Women.
Färgen orange betraktas som en ljus och optimistisk färg.