– Vi är glada för det som går bra, men vi blundar inte för de utmaningar som finns, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Kikki Liljeblad menar att utbildningskontorets tydliga budskap till skolans personal och elever om att resultat skapas, inte bara blir, gett resultat i form av bättre betyg.
– Alla barn kan lyckas oavsett om man kommer från hemförhållanden där ingen tror att det ska gå vägen. Sedan har skolor som Klingsberg och Söderporten varit med i olika projekt som handlat om att få fler att klara kraven, det har gett effekt, säger hon.
Det är resultaten i matte, svenska, svenska som andraspråk, naturorienterande och samhällsorienterande ämnen som jämförs år från år.
Både bland sexorna och niorna har resultaten förbättrats. Behörigheten till gymnasiet har ökat från 73 till 75 procent och närmare 64 procent uppnår kunskapskraven i samtliga ämnen. Motsvarande resultat för ett år sedan var 60 procent.
Skillnaderna mellan flickor och pojkar har minskat något.
Matte är ett ämne som flest elever har svårt att klara att få godkänt i. Och det finns fler problem. Medan sjätteklassarna och niondeklassarna överlag förbättrat sina resultat har eleverna i tredje klass försämrade resultat. Det handlar om en eller två procent i främst matte och naturorienterande ämnen.
– Det är otroligt oroande. Det är en trend som behöver brytas, speciellt när vi ser att resultaten i sexan och nian ökar. Vi måste kolla med skolorna varför det försämrats, säger Kikki Liljeblad.
Under våren ska utbildningsnämnden granska jämförelsen närmare.
– Vi måste i första hand jobba mer med att minska skillnaderna i resultat mellan pojkar och flickor, mellan skolorna och resultaten i årskurs tre, säger Kikki Liljeblad.
Utbildningsnämnden ska minska kostnaderna med 60 miljoner kronor under 2020. Kikki Liljeblad sticker inte under stol med att det kommer att bli tufft för rektorerna som har ansvar för verksamheten.
– Jag är medveten om att mindre pengar kan innebära färre personal på vissa skolor.
Hur ska man då lyckas förbättra resultaten ytterligare?
– Det är en jätteutmaning. Jag tänker också att man behöver tänka på arbetssätt, samverkan och annat. Vi i utbildningsnämnden ska följa budgetbeslutet väldigt, väldigt noga för att se vilka konsekvenser det får.
Den aktuella jämförelsen gäller enbart skolor som drivs av Norrköpings kommun.