Efter prövningen: "Åklagaren var inte jävig"

Överåklagarens kansli har prövat om förundersökningsledaren i högskoleprovsmålet Anna Lander varit jävig. Svaret är nej.

Sista dagen under rättegången mot den så kallade högskoleprovsligan var rättssalen fullsatt.

Sista dagen under rättegången mot den så kallade högskoleprovsligan var rättssalen fullsatt.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Norrköpings kommun2019-08-27 17:05

I juni slog Göta hovrätt fast att rättegången om högskoleprovsmålet skulle tas om på grund av jäv från domaren. 

I augusti gjorde den utpekade 27-årige huvudmannen i målet och hans advokat Edward Lundqvist en annan jävsanmälan, till överåklagarens kansli vid Ekobrottsmyndigheten. I jävsanmälan framfördes att den 27-årige mannen haft en begränsad roll och att det fanns andra inblandade i fusket med högskoleprovet, men att det inte har bekräftats av åklagaren.

Nu har överåklagarens kansli prövat saken och kommit fram till att åklagaren och förundersökningsledaren Anna Lander inte är jävig och att hon således kan fortsätta att handlägga ärendet. I beslutet skriver kammarledningen "att det som lagts just Anna Lander till last är enligt min uppfattning inte av sådan karaktär att det objektivt sett är ägnat att rubba förtroendet för hennes opartiskhet".

Hon kan alltså fortsätta handlägga ärendet. 

– Jag har ingen kommentar till beslutet, saken har nu prövats. Jag är förundersökningsledare även i fortsättningen, säger Anna Lander.

Den andra åklagaren som var anmäld arbetar inte kvar vid ekobrottskammaren i Linköping och deltar inte i den fortsatta handläggningen av ärendet. Därför prövas inte jävsinvändningen mot honom.

Frågan kan dock överklagas till riksåklagaren. 

 – Jag har ingen kommentar annat än att vi kommer att förhålla oss till det här i den fortsatta processen, säger Edward Lundqvist. 

Kommer ni att överklaga?

– Jag har ingen kommentar till det. 

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!