Efter Bråvalla - nu planeras för jättekonsert

"Grymmaste musikhändelsen sen Bråvalla". Så skriver kommunalrådet Reidar Svedahl på sin Facebook om vad som kommer att hända i Marviken i juli nästa år.

"Marviken är en fantastisk plats för event" säger Niclas Adler, ordförande för Synthesis Group, här på taket till reaktorbyggnaden i Marviken.

"Marviken är en fantastisk plats för event" säger Niclas Adler, ordförande för Synthesis Group, här på taket till reaktorbyggnaden i Marviken.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-08-28 12:08

Det var på tisdagkvällen som kommunalrådet Reidar Svedahl (L) gick ut på Facebook och skrev om stora planer i Marviken efter en middag med bland andra kraftverkets ägare Niclas Adler. Han avslöjar att "grymmaste musikhändelsen sen Bråvalla kommer att hända där i juli". Och i en kommentar under inlägget berättar han att plats finns för 30 000 åskådare och att publik är att vänta från hela Sverige och även andra länder.

När vi ringer dagen efter är han mer återhållsam med informationen.

– Det får vi berätta om på en presskonferens. Jag kan inte säga något mer, säger han. 

Du gör en jämförelse med Bråvalla, men har Marviken samma förutsättningar?

–  Nej, Marviken är inte i första hand en plats för konserter. Det har två ben, ett som bostadsort och ett annat som teknikcenter. Musik är bara en krydda på tårtan, säger Reidar Svedahl.

Niclas Adler, ordförande för Synthesis Group, berättar att man har tänkt att lansera nyheten om planerna "om några dagar". Men han bekräftar att det handlar om en musikhändelse utomhus med Marviken som fond.

– Vi tycker att det är ett kul sätt att sätta platsen på kartan, säger han.

Även Niclas Adler medger att Marviken inte har samma förutsättningar som Bråvallafestivalen hade med sin närhet till Norrköping med spårvagn och andra städer med tåg eller bil.

– Marviken är en fantastisk plats för event när man väl har kommit dit, men rent logistiskt finns utmaningar. Det krävs en plan för flödet av människor, övernattningar och infrastruktur. Därför kan man inte ha så hög frekvens på eventen, utan några riktigt ambitiösa, säger Niclas Adler.

Däremot är närheten till havet är en fördel och Marviken har också tillgång till en hamnanläggning, där djupgående båtar kan lägga till.

– Vi kan ta in hur stora båtar som helst, inklusive Finlandsfärjor. Den logistiken är förstås ett spännande komplement. Men det kommer även krävas att man kan komma till platsen med buss.

Niclas Adler beskriver Marviken som en "exceptionell" plats med en unik arkitektur från en tid med framtidstro och tilltro till ingenjörskonsten. I vissa delar av byggnaderna ser han också en potential för konserter. 

– Det finns rum med häftig akustik, hög takhöjd och tusen kvadratmeter golvyta. Någon lokal tror jag har nästan 50 meters takhöjd. Det är mäktigt och ger nästan en katedralkänsla. Där kan man ha mindre konserter.

Vid Marviken kan till och med Finlandsfärjor lägga till.
Vid Marviken kan till och med Finlandsfärjor lägga till.
Karta: Marviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!