Efter branden - så är skadeläget på teatern

Med den första saneringen avklarad har verksamheten fått flytta tillbaka in i teatern.

Under återuppbyggnaden av det brandskadade taket har Stora Teatern fått ett tak till.

Under återuppbyggnaden av det brandskadade taket har Stora Teatern fått ett tak till.

Foto: Jeanette Söderwall/Scenkonst Öst

Norrköpings kommun2019-09-05 13:30

En vecka efter den svårsläckta branden, orsakad av ett blixtnedslag, har Stora Teaterns tak fått ett eget tak.

– Extrataket skyddar under återuppbyggnaden av ordinarie taket, säger Daniel Ackermann, pressansvarig på fastighetsbolaget Norrevo, som ansvarar för själva teaterbyggnaden.

Återuppbyggnaden efter vindsbranden är indelad i olika etapper; under onsdagen blev den första klar.

– Då kunde vi välkomna tillbaka teaterverksamheten. Det kändes skönt, säger Daniel Ackermann, när vi pratar med honom.

Därmed kunde Östgötateaterns föreställningstekniska personal återuppta det tillfälligt pausade arbetet inför "Faust II".

– Det känns jättebra att vi nu kunnat komma in och jobba på scenen igen! Alla är taggade på att köra igång och vi är glada att saneringsarbetet har gått så pass smidigt, säger teaterchef Nils Poletti i ett pressmeddelande.

Då rök- och fuktsaneringsdelen var avslutad var det ofarligt att vistas i på teatern.

– Det faktum att vi omedelbart kunde komma in och sanera efter branden har varit en framgångsfaktor i arbetet, säger Daniel Ackermann.

Nästa etapp består i att se hur stora skadorna är inne i själva salongen.

– Blixtnedslag och elektronik är ju ingen bra kombination. Teaterns tekniker måste nu testa alla system. För Norrevos del handlar det om att se över ventilationen, där vet vi om några dagar hur den har påverkats, säger Ackermann.

Fuktmätningar har genomförts i Café Gycklaren och biljettkassan och vid behov kommer fler luftavfuktare att sättas in. Vid behov kommer även ytterligare röksanering att genomföras

Sista etappen är själva takrenoveringen.

– Då det är ett byggnadsminne finns det mycket att tänka på. Vi måste gå igenom vad som kan sparas, rivas, nedmonteras och återanvändas. Länsstyrelsen och stadsantikvarien Hanna Domfors ska kontrollera det här arbetet.

När kan taket vara helt återställt?

– Svårt att säga i nuläget, men jag hoppas taket kan stå klart vid årsskiftet, säger Daniel Ackermann.

Då det skadade taket är begränsat till trapphuset påverkas inte teaterföreställningarna inne i salongen. Det är fortfarande oklart när publik kan släppas in och när biljettkassan kan öppnas.

– Vi ska göra allt för att premiären av "Faust II" ska gå som planerat den 21 september, säger Daniel Ackermann..

Scenkonst Öst har beslutat att flytta alla kommande "Talkshow med Tobias Almborg" från Café Gycklaren till nya X-scenen på Repslagaregatan.

Det var för en vecka sedan som vinden på Stora Teatern började brinna efter ett blixtnedslag. Saneringen påbörjades omedelbart efter att släckningen var avklarad.
Det var för en vecka sedan som vinden på Stora Teatern började brinna efter ett blixtnedslag. Saneringen påbörjades omedelbart efter att släckningen var avklarad.
Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!