Duo lurade till sig hyrbilar och hotellrum

Runt om i landet lurade en man och kvinna till sig hyrbilar och mobiltelefoner.

En man och kvinna döms av tingsrätten för flera fall av bedrägeri.

En man och kvinna döms av tingsrätten för flera fall av bedrägeri.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-11-04 10:00

Enligt en dom från Norrköpings tingsrätt har en 22-årig man och en 20-årig kvinna gjort sig skyldiga till flera fall av grovt bedrägeri, bedrägeri och urkundsförfalskning.

Mannen och kvinnan, som arbetade tillsammans, hyrde personbilar på bensinstationer genom att utge sig för att vara andra personer. De uppgav att fakturorna skulle betalas av ett bolag och kunde därmed hämta ut bilarna. 

Via urkundsförfalskning har de även ingått avtal avseende mobilabonnemang och fått ut mobiltelefoner. Vidare har de på samma sätt kunna boka hotellrum och taxiresor. Totalt döms mannen och kvinnan att betala skadestånd till olika företag på cirka 110 000.

Mannen döms för 18 fall av bedrägeri, två fall av grovt bedrägeri, fyra fall av grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning samt fyra fall av urkundsförfalskning. Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader. Han har förnekat vissa av brotten, men erkänt andra.

I polisförhör uppger han att han lånat 65 000 från en arbetskollega. När han inte kunde betala i tid blev han utsatt för utpressning och hot. Han ska bland annat ha blivit hotad både med kniv och pistol. Hyrbilarna skulle användas till att transportera droger åt mannen som han var skyldig pengar.

Kvinnan döms för fyra fall av bedrägeri, fyra fall av grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning samt fyra fall av urkundsförfalskning. Hon bestrider ansvar för brott då hon anser att hon dels har handla i nöd, och dels för att hon inte haft någon vinning av brotten.

Kvinnan döms till skyddstillsyn.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!