Domstol sätter stopp för stor etablering

Det planerade kycklingslakteriet spåddes kunna ge 160 nya jobb. Men nu har byggplanerna stött på förhinder.

Här på Händelö finns reserverad mark för ett nytt kycklingslakteri. Men nu har planerna drabbats av ett bakslag.

Här på Händelö finns reserverad mark för ett nytt kycklingslakteri. Men nu har planerna drabbats av ett bakslag.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-10-08 18:00

För ett drygt år sedan skrev vi om det Motalabaserade företaget Raket Utvecklings AB och dess planer på att bygga ett nytt kycklingslakteri i Norrköping.

Enligt företagets ansökan skulle det slaktas 45 miljoner kycklingar per år, vilket motsvarar 144 000 kycklingar om dagen. Det nya slakteriet skulle ge upp till 160 nya jobb. Norrköpings kommun välkomnade planerna och en åker var redan reserverad på Händelö.

Men nu har planerna bromsats in rejält. Redan i januari år valde Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Östergötland att avslå företagets ansökan om tillstånd. Och nu går Mark- och miljödomstolen i Växjö på samma linje – man avslår den överklagan som företaget skickat in.

Det är frågan om hur förädlingen av de styckade kycklingdelarna ska gå till, som fäller avgörandet. Det finns enligt miljödomstolen för många frågetecken kring hanteringen av avloppsvattnet. 

Huvudfrågan som domstolen prövat i målet är om det renade processavloppsvattnet kan ledas till Slottshagens reningsverk för ytterligare rening. Efter länsstyrelsens nej har nämligen Norrköpings kommun genom det kommunala bolaget Nodra erbjudit företaget att avleda det renade avloppsvattnet till Slottshagens reningsverk.

Enligt domstolen är det dock fortfarande inte utrett hur stor påverkan slakteriets utsläpp av fosfor och kväve får. "Bolaget har inte visat vilken påverkan volymen processavloppsvattnet och tillskottet av kväve och fosfor kan ha på reningsverket", skriver Mark- och miljödomstolen bland annat i sin dom.

Vidare anser domstolen att det saknas underlag för att bedöma hur reningen vid Slottshagen kan påverkas av eventuella resthalter av rengöringskemikalier från kycklingslakteriets verksamhet.

Företaget hävdar att man efter länsstyrelsens avslag fortsatt arbetet med att hitta möjligheter för att minska slakteriets utsläpp och påverkan. Genom att bland annat rena vattnet vid reningsverket anser företaget att man vidtagit tillräckliga skyddsåtgärder i förhållande till det miljömässiga behovet och påverkan på omgivningen.

Raket Utvecklings AB består av ett konsortium av investerare med bakgrund inom lantbruks- och slakteribranschen. Vi har varit i kontakt med de två konsulterna som står bakom; Mikael Andersson och Gunilla Grimbäck. 

– Vi kommer att överklaga det här beslutet till Mark- och miljööverdomstolen. I övrigt avböjer vi oss ytterligare kommentarer, säger Mikael Andersson.

Karta: Händelö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!