Direktören: "Blev aldrig skarpt läge"

Microsofts kartläggning gav underlag för att identifiera vilka av kommunens uppgifter som kunde bli aktuella för molntjänster.

De digitala molnen har rört upp känslor i rådhusets korridorer.

De digitala molnen har rört upp känslor i rådhusets korridorer.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-10-28 19:15

Som vi tidigare berättat genomförde det multinationella IT-företaget Microsoft i våras en 13 veckor lång undersökning i Norrköpings kommun. Priset för konsultjobbet var 7,6 miljoner kronor. Syftet var att undersöka kommunens behov av digitala tjänster och ett stort antal workshops genomfördes. 

Tillsammans med Microsofts konsulter skulle de kommunala enheterna få fram vilka digitala utmaningar som kommunens verksamheter står inför. Men enligt uppgifter vi tagit del av var det i förlängningen tänkt att kunna se över vilka funktioner och system som eventuellt kunde flyttas till Microsofts molntjänst Azuremolnet.

Kommunens kanslichef Pär Höglund, ansvarig för säkerhet och juridik inom kommunen, förstärker bilden: 

– Jag har inte varit med på workshopen eller sett något resultat av det så jag kan inte svara på vad de kommit fram till. De kan ju ha kommit fram till andra saker som säkert är bra. Som jag uppfattade det på förre digitaliseringsdirektören handlade mycket om att han ville lägga ut alla våra uppgifter i det här molnet, säger Pär Höglund.

– Microsoft skulle ta över och driva våra system i sitt moln. 

Det är ingen okomplicerad fråga. Genom Azuremolnet skulle Microsoft kunna få tillgång till kommunens handlingar och därmed till sekretessbelagda uppgifter om Norrköping och Norrköpingsbor ner på personnivå. Just nu diskuteras det runtom i myndighetssverige om det ens är möjligt enligt svensk lag att använda Microsofts molntjänster. 

– Vi säger inte att det aldrig är möjligt att använda molntjänster. Men man måste analysera och verkligen gå igenom de olika regelverk som är viktiga för en myndighet innan man lägger ut personuppgifter i en molntjänst, säger Salli Fanaei vid Datainspektionen. 

För även om det amerikanska företaget utlovar att inte lämna ut personuppgifter kan de enligt amerikansk lag bli skyldiga att lämna ut uppgifter till amerikanska brottsutredande myndigheter på grund av lagen som kallas Cloud Act.

– Vi hade en diskussion om det här med molntjänster. Vårt dataskyddsombud och vår jurist kring e-frågor tog fram en utredning kring det, säger Pär Höglund.

Utredningen om molntjänster presenterades, enligt Pär Höglund, kring årsskiftet.

– Utredningen föll inte i god jord hos digitaliseringsdirektören eftersom vi pekade på att vi inte kan ha sekretessmaterial i en amerikansk molntjänst. Det här visste han om när han gjorde upphandlingen med Microsoft.

Pär Höglund hade tillsammans med digitaliseringsdirektören diskuterat frågan om molntjänster med kommundirektör Martin Andreae.

– Vi enades om att om det blev ett case där de var oense, så skulle jag döma i frågan. De kom aldrig, det blev aldrig skarpt läge, säger han.

Först den 18 juni fick Martin Andreae en rapport och därmed vetskap om Microsofts undersökning.

– Jag har inte hört någon säga att Microsofts övningar hos oss handlade om att de skulle få promota sina egna lösningar. Det låg inte i korten någonstans, det är möjligt att det hade blivit en konsekvens. Det är till och med troligt. 

– Det skulle inte digitaliseringsdirektören kunnat driva igenom. Att ta in Microsoft, betala 7,5 miljon och sedan säga att vi ska använda deras produkter, det är fullständigt omöjligt, säger Martin Andreae. 

Tror du att det var så?

– Jag vill inte ha någon uppfattning om det. 

Både den tidigare digitaliseringsdirektören och Microsoft har avböjt att svara på våra frågor.

Molntjänster

En molntjänst är IT-tjänster som sköts av en extern part. Tjänsten hyrs oftast och ligger utanför de egna servrarna. Det mesta av ett företags IT-tjänster kan skötas genom ett moln. Exempel på tjänster som kan skötas genom ett moln är e-post, lönesystem och ekonomisystem. Molntjänster finns inte samlade på en plats utan "flyter runt" mellan olika servrar i flera olika länder. Användarna kan nå systemen från mobilen likaväl som från datorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!