– Min personliga åsikt är att vi inte kan lämna vägföreningar vind för våg, vi måste hitta ett finansiellt stöd, säger Filip Jakobsson (M), andre vice ordförande i tekniska nämnden.
Det är ändå över 30 miljoner som ska sparas. Hur resonerar ni i frågan?
– Det finns annan verksamhet inom den tekniska förvaltningen, det handlar om prioriteringar. Det handlar också om många bäckar små och det behöver dras in lite överallt, säger Filip Jakobsson.
Beslutet planeras att tas i kommunfullmäktige tidigast i december och senast i februari nästa år.
– Framförallt så handlar det om det här med slopat bidrag, det tror inte jag på. Det slår undan benen på vägföreningarna. Jag tror inte på delat ansvar heller, att kommunen skulle ha belysningen och vägföreningen skulle ha hand om vägen – otydlighet är det sämsta alternativet. Antingen får kommunen ta över eller så får vägföreningarna ökat finansiellt bidrag, säger Filip Jakobsson.
Sverigedemokraternas ordförande Darko Mamkovic är missnöjd med förslaget.
– Det är helt sjukt. Man måste fylla på kassan. Om man ska slippa betala så ska man bo på Drottninggatan eller Kungsgatan. Jag undrar vad nästa steg blir. Jag förstår inte principen – områden utanför staden tillhör också kommunen och de betalar också skatt. Om kommunen vill göra så här så kanske vägföreningarna ska införa tullavgifter. Kommunen går på knäna och det har jag sagt sedan 2014 och det blir bara värre och värre, säger Darko Mamkovic.
Vänsterpartiet ser i nuläget ingen annan utväg.
– Rent krasst så handlar det om att det slår mot kommunens ekonomi och det är svårt att hitta pengarna och det kostar kommunen väldigt mycket. Lyckas man hitta pengarna så absolut, men så ser tyvärr inte verkligheten ut, säger Tobias Holmberg (V), ledamot i tekniska nämnden.
Men det kommer kosta pengar för vägföreningarna med?
– Ja, och de betalar redan idag. Tidigare har det tagits en del konstiga beslut som har gjort att vägbelysning står utanför vägföreningarnas ansvar. Det här är en komplex fråga och vägföreningarna hamnar i kläm.
Samhällsplaneringsnämndens ordförande, Reidar Svedahl, menar att det finns 45 miljoner kronor att spela med som inte är låsta i långa avtal.
– Det är inget bestämt, oavsett vad vi väljer tvingas vi ta ett beslut som inte kommer vara populära. Det här är inget lätt beslut för någon. Vi måste spara pengar, säger han.