Deras kontroller ska göra bygget säkrare

När Byggnads denna vecka har haft den så kallade Arbetsmiljövecka så lades extra fokus på byggnadsställningar och företagshälsovård.

Fredrik Pettersson, Krister Svensson och Magnus Cato samtalar vid byggarbetsplatsen vid Svärtinge skogsbacke.

Fredrik Pettersson, Krister Svensson och Magnus Cato samtalar vid byggarbetsplatsen vid Svärtinge skogsbacke.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-10-25 18:00

Fackförbundet Byggnads har under veckan genomfört ett stort antal undersökningar av byggarbetsplatser över hela landet. Det ingår som en del i den så kallade Arbetsmiljöveckan.

Hittills i år har det inträffat elva dödsolyckor på byggarbetsplatser i Sverige. Åtta av dem har varit fallolyckor. Enligt Byggnads rasar dessutom många byggnadsställningar och ofta är de dåligt byggda, så under årets Arbetsmiljövecka har man valt att lägga fokus på byggställningar och företagshälsovård.

I Norrköping hittades två allvarligare brister under veckan.

– På ett bygge hade man monterat fallskydden upp och ned, samt satt dem för högt. Det var när de höll på att gjuta nya valv på femte våningen, säger Magnus Cato som är ordförande i Byggnads Öst.

I och med att man var mitt upp i ett gjutningsarbete valde man att inte stoppa arbetet. I stället fick de som arbetade ta på sig selar och säkra fast sig. När gjutningen var klar fick fallskydden monteras om enligt anvisning.

– På ett bygge hittade vi personal som hängde ut genom fönstren på tredje våningen och målade på utsidan. Helt utan säkerhetslinor.

Vi följde med till en byggarbetsplats under fredagen för att se det är där. Det blev skolbygget ute i Svärtinge skogsbacke. Några större anmärkningar fanns inte där.

– Jag är Bas-U på bygget, det innebär att jag är ansvarig för att samordna arbetsmiljön här, säger Fredrik Pettersson.

– Att Byggnads kommer och gör inspektioner är bara bra. Vi prioriterar säkerheten högt här, det är tydligt tillsagt från vår ledning.

Varje vecka gör Fredrik Pettersson tillsamman med skyddsombudet Krister Svensson en skyddsrond på bygget. Hittar de något som inte är bra förs det upp på ett protokoll som sätt upp i byggbarackerna, så att alla kan se det. Sedan åtgärdas bristen så fort det bara går.

– På det här bygget är det rent och snyggt, det är skillnad när man är på ett bygge där det är trångt och en massa grejor överallt, säger skyddsombudet Krister Svensson.

Byggnadsställningarna kring skolan klarade kontrollen under fredagen. 

– Oftast är det inga fel när man bygger nya ställningar. Risken finns att det blir värre längre fram när man glömmer saker, eller låter en massa material ligga kvar, på ställningarna. Då är det lätt att snubbla och ramla ned, säger Magnus Cato.

Vid veckans kontroller kontrollerades även att byggnadsarbetarna har tillgång till ordentlig företagshälsovård.

Som en del i arbetsmiljöarbetet har ljusslangar börjat att användas i stället för punktbelysning.
Som en del i arbetsmiljöarbetet har ljusslangar börjat att användas i stället för punktbelysning.
Karta: Svärtinge skogsbacke
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!