De vill investera en miljard i området

Slättö fastighetsbolag räknar med att investera en miljard kronor i logistikfastigheter i Klinga utanför Norrköping.

Slättö fastighetsbolag går in som hälftenägare och garant för planerna på ett logistikcentrum vid Klinga utanför Norrköping.

Slättö fastighetsbolag går in som hälftenägare och garant för planerna på ett logistikcentrum vid Klinga utanför Norrköping.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-11-06 20:00

Planerna på ett logistikcentrum i Klinga går in i en ny fas. I våras gjordes markaffären upp mellan Norrköpings kommun och det nystartade bolaget Logistikfastigheten i Norrköping AB. Köpet av det drygt 200 000 kvadratmeter stora området skulle garantera hyresgästen Almroths lokaler.

– Vi hade kunnat få mark billigare på andra ställen men vi vill vara här med den starka geografiska positionen, sa Pelle Törnberg, styrelseordförande i Logistikfastigheten i Norrköping AB när affären, som lovades ge flera hundra jobb, presenterades.

Ganska snart stod det klart att Pelle Törnberg och Mikael Solberg sökte medfinansiärer.

– Vi har fört diskussioner med dem under det senaste kvartalet, säger Johan Karlsson, vd för Slättö.

Genom det nya bolaget Slättö Klinga Logistikpark köper Slättö initialt 50 procent av aktierna i Omni Channel Estate AB, som i sin tur äger Logistikfastigheten i Norrköping AB till hundra procent. Det är det senare bolaget som skrev markanvisningsavtal med Norrköpings kommun i våras, där köpesumman sattes till 22,5 miljoner kronor.

– Vi går in och stärker upp projektgenomförandet både organisatoriskt men framförallt finansiellt. Vi ger projektet förutsättningar att genomföras i så hög takt som det är möjligt, säger Karlsson, som räknar med att ha investerat omkring en miljard kronor i en fullt utbyggd logistikpark med fastighetsytor på sammanlagt 100 000 kvadratmeter.

Enligt Johan Karlsson gör inte Pelle Törnberg och Mikael Solberg någon vinst på bolagsaffären i det här skedet.

– Vi kommer in på samma värde som Solberg och Törnberg har gett gentemot kommunen. De får betalt av oss för nedlagda kostnader.

– I det fall projektet kommer att bli lyckosamt efter det att det är färdigt, så finns det en naturligtvis en möjlighet för dem att vara med och dela på det resultatet.

Johan Karlsson betecknar projektet som ett för Slättö och entreprenörerna Törnberg och Solberg gemensamt riskprojekt. Detaljplanen från området är ännu inte fastställd och det kan ta tid eftersom de blivande grannarna har lovat att överklaga i alla instanser.

– Vi har en ganska avslappnad inställning till tidsplaner vad gäller detaljplaneprocesser. Vi vill jättegärna att det här ska gå igång så snart som möjligt, men vi är inte så bekymrade över om det skulle dra ut lite grand på tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!