De vill ha solceller på alla kommunala tak

Miljöpartiet presenterar en ren miljö- och klimatbudget för 2020. De kommer indirekt att stödja kvartettens budgetförslag.

Mia Sköld är oppositionsråd för Miljöpartiet i Norrköpings kommun.

Mia Sköld är oppositionsråd för Miljöpartiet i Norrköpings kommun.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-10-09 17:00

Miljöpartiet vill att Norrköpings kommun ska prioritera en grön omställning. Till exempel föreslår de att ingen Norrköpingsbo ska ha mer än 300 meter till ett grönområde. De föreslår sommargågator, solceller på alla kommunala tak, att allt byggande ska vara med den mest miljövänliga och hållbara teknik som finns samt att man arbetar fram en ny cykelplan. De vill också att man håller fast vid planen på att bygga Ljuralänken.

– Vi har fått beviljat medel till halva kostnaden av staten till Ljuralänken. Andra halvan vill vi bekosta med Gröna obligationer, det är ett smart sätt att låna pengar på, säger Mia Sköld (Mp) oppositionsråd.

Miljöpartiets budget för 2020 innehåller en enda fråga – klimatet.

– Ja, vi har gjort en ren miljö- och klimatbudget i år, vi ville ta fasta på saker där vi skiljer ut oss. I många frågor är vi lika andra partier, vår skolpolitik ligger ganska nära Liberalerna och vår socialpolitik ligger ganska nära Socialdemokraterna, säger Mia Sköld.

Miljöpartiet har kommit överens med den styrande kvartetten om ett nytt finanspolitiskt ramverk och finanspolitiska mål. De kommer också indirekt att stödja kvartettens budgetförslag.

– När det blir omröstning i kommunfullmäktige om budgeten kommer Miljöpartiet att rösta på sin egen budget och sedan lägga ner sina röster, indirekt betyder det att vi kommer att stödja kvartettens budget, säger Mia Sköld.

Betyder det att ni är ett stödparti till kvartetten?

– Nej, absolut inte. Om de skulle lägga idiotförslag så kommer vi att rösta annorlunda men nu tycker jag inte att deras budget innehåller några idiotförslag. Däremot är de alldeles på tok för svaga när det gäller miljöpolitiken, säger Mia Sköld.

Vad fick Miljöpartiet i utbyte för att gå med på det finanspolitiska ramverket?

– Vi får en färdplan för ett fossilfritt Norrköping, alltså en handlingsplan om hur vi ska bli fossilfria till 2030. Både kvartetten och vi säger att vi ska bli fossilbränsleoberoende och plastoberoende. Vi har lagt en motion om det och har fått ett löfte om att den ska genomföras.

Har ni inte sålt era röster lite billigt då?

– Det vi har gått med på är det finanspolitiska ramverket. Det är ju ingen stor sak i sig. Vi inser ju också att man måste ta bort överskottsmålen under en period för att ha råd med de saker vi vill göra, men också att de ska återställas, säger Mia Sköld.

Mia Sköld är oppositionsråd för Miljöpartiet i Norrköpings kommun.
Mia Sköld är oppositionsråd för Miljöpartiet i Norrköpings kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!