De vill flytta bygget och värna åkrarna

Naturskyddsföreningen vill skydda stadsnära åkermark och föreslår att det planerade verksamhetsområdet i Klinga ska flyttas.

För ett par år sedan hade Naturskyddsföreningen i Norrköping inga synpunkter på att 40 hektar åker skulle bli verksamhetsmark. Nu har man ändrat ståndpunkt och vill värna åkermarken.

För ett par år sedan hade Naturskyddsföreningen i Norrköping inga synpunkter på att 40 hektar åker skulle bli verksamhetsmark. Nu har man ändrat ståndpunkt och vill värna åkermarken.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-10-03 09:00

– Vi tycker att man ska titta på alternativa platser i området, ta en tankeställare och fundera på andra områden som till exempel längs med E4 mot Linköping, där finns mark avsatt i översiktsplanen, säger Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen.

I föreningens yttrande över förslaget skriver de att de inte kan se att kommunen övervägt andra platser än de 40 hektar åkermark där det planeras att byggas lagerlokaler.

– Jordbruket ger långsiktigt hållbara arbetstillfällen. Lagerbyggnader är en mer osäker satsning inför framtiden. Vår ståndpunkt är att åkermarken behöver värnas eftersom den har så stor betydelse. Framförallt kan vi inte exploatera och förstöra åkermark för all framtid, som det innebär i en sådan här användning. Marken tror vi kommer att ha stor betydelse i framtiden både lokalt och globalt.

Planerna på att förvandla åkermarken i Klinga till verksamhetsområde fastställdes för ett par år sedan i översiktsplanen. Då hade Naturskyddsföreningen inga invändningar.

– Utifrån den kunskap och det man kände till när man antog den kände vi väl att det var en placering som vi kunde godta, menar Stefan Arrelid.

Samrådstiden går ut på fredag. Därefter sammanställs alla synpunkter och eventuella förslag till ändringar görs.

– Det är en lång och ganska långsam demokratisk process där vi som politiker lyssnar på allas synpunkter. Till slut landar vi oftast i någon form av kompromiss, säger Reidar Svedahl (L) ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!