De tömde staden på tusentals fimpar

1,8 ton skräp, varav tusentals fimpar. När Städa Norrköping-satsningen genomfördes på lördagen syntes en tydlig effekt av den nya röklagen.

Boxaren Lucin Surup från NBK Akilles på jakt efter en fimp under Städa Sverige-insatsen.

Boxaren Lucin Surup från NBK Akilles på jakt efter en fimp under Städa Sverige-insatsen.

Foto: Josefin Warg/Städa Sverige

Norrköpings kommun2019-09-16 20:30

Innan röklagen infördes i somras varnade flera för en ökning av fimpar på gatorna när rökare hänvisas till platser utan askkoppar. I helgen blev effekten tydlig under Städa Norrköping – då tusentals fimpar plockades upp. En av dem som deltog var Lil Berger, projektledare hos Pantamera.

– Det är fruktansvärt mycket fimpar i stan. Man häpnar. Det är en effekt av den nya lagstiftningen. Men rökare vill nog inte skräpa ner mer än andra och man skulle säkert kunna förbättra situationen med fler askkoppar.

Städa Sverige hade med ett rör för att visualisera för de plockande ungdomarna hur många fimpar som hittades. 

– Vi hade kunnat fylla många rör. Fimpar är vanligaste skräpet och är ett jätteproblem, säger Anton Hedlund, projektledare för Städa Sverige.

– Ändå plockade vi bara en bråkdel. Kommunen har städning och en del fimpar hamnar där man inte ser dem eller kan komma åt dem.

Fimpar innehåller både plast och farliga gifter, till exempel tungmetallen kadmium. Om de inte plockas upp är risken stor att de hamnar i hav, sjöar eller vattendrag. När fimparna till slut löses upp sönderdelas de till mikroplast och blir ett hot mot vattenmiljön.

I Städa Norrköping samverkar föreningar, kommun och näringsliv för en renare stad. Totalt 1,8 ton skräp, varav 340 kilo plast, samlades in på lördag förmiddag. Drygt 700 plockare deltog i 35 lag, främst idrottslag, som får 5 000 kronor till laget i ersättning. En grundidé i satsningen är att ungdomar som plockar skräp inte skräpar ner.

Fimparna toppar Norrköpings skräpliga, åtminstone sett till antalet. 17 blåa påsar med fimpar samlades in –enbart i innerstaden.
Fimparna toppar Norrköpings skräpliga, åtminstone sett till antalet. 17 blåa påsar med fimpar samlades in –enbart i innerstaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!