De två bröderna Johan, 34 och Petter, 36 är den tredje generationens låssmed i familjen Alkehed, som i dag äger och driver Låssmeden. Farfar Erik var med från början 1955, när företaget låg på Kungsgatan innan hans son Jan tog över och flyttade hela verksamheten till Stockholmsvägen i slutet av 1980-talet.
Där är man kvar än i dag.
– Tredje generationen... Det är lite häftigt, när man tänker på det, säger Johan.
Yrkesvalet var givet?
– Jag började jobba så fort jag slutade nian så jag har ju växt upp i det här lokalerna. Jag har nästan varit här i 20 år, säger Johan.
Petter tog en liten omväg via gymnasiet på Curt Nicolin i Finspång, värnplikten och ekonomistudier på Linköpings Universitet innan han hittade "hem".
– Det blev så, säger Petter och ler.
Hunden Max rör sig vant mellan bord, stolar och maskiner i verkstaden och är nyfiken och leksugen på en och samma gång. Det hänger nycklar i alla möjliga former längs väggarna. Ett skåp ute i butiken ger en vink om låsens och yrkets historia, som en gång i tiden handlade mer om att kopiera nycklar, åka ut och öppna en dörr eller sätta nytt lås i en dörr.
– Vi gör det där klassiska jobbet fortfarande, men i dag handlar det så mycket mer om teknik. Det blir mer och mer digitalisering inom lås och nycklar, vilket har ökat kraven på oss. Det är knappt så man kan ta in allt det nya, säger Petter.
Bröderna äger hälften var av företaget, som har elva anställda och omsatte drygt 33 miljoner kronor under det senaste året.
Är ni alltid sams?
– Än så länge..., säger Johan.
– ...vi ser ju nästan aldrig varandra här utan är mest ute och jobbar på varsitt håll Jag ritar upp system, bygger låsschema och följer mer våra större projekt och ser så de flyter på. Johan jobbar mer med enhets- och unika lösningar.
Den nya tekniken har annars redan flyttat in hos många.
– Du kan ju till och med styra en tvättmaskin i en fastighet med en tagg, som också är din nyckel, säger Johan.
Förlåt.
– Den är kopplad till tvättmaskinen så du kan boka tid med hjälp av en app, hitta rätt dosering och se till så du inte drar över din tid i tvättstugan. Det fungerar så på många håll. Det finns många lösningar i den här, säger Petter och håller upp sin telefon.
Vad hade farfar sagt?
– Han hade bara skakat på huvudet och undrat om vi var riktigt kloka, säger Johan.
– Det är så det ser ut där ute. Det händer mycket i världen och folk vill känna säkerhet. Det gäller inte bara privatpersoner utan myndigheter, företag och skolor vill ha koll, menar Petter.
Berätta om ett roligt uppdrag?
– Lille Skutts hus i Bamses Värld i Kolmården... Det är klart man log, när man såg ordern om ett passersystem för Lille Skutt, säger Johan och ler.
– Att jobba med en projekt från grunden och se hur allt landar till slut är också roligt, tycker Petter.
Det genuina hantverket finns dock kvar i huset.
– Det kan handla om gamla lås i kyrkor, som kräver något extra. Det finns inte alltid en digital och teknisk lösning utan det måste göras från grunden. Vår smed, Robert Sundell, arbetar med det, berättar Petter.
Framtiden?
– Vi går mot en total digitalisering med unika lösningar för var och en. Det finns alla möjligheter, där kunden bestämmer mer hur man vill ha det, säger Petter.
Så den där tiden, när man åkt ett par mil och plötsligt blir tveksam om man låst bilen och vänder hem igen, är snart förbi?
– Så är det, säger Johan.