De tänder ljus för mördade kvinnor

En av tre kvinnor i världen drabbas någon gång av våld, enligt WHO. I en manifestation på Tyska Torget tänds ljus för de kvinnor som har mördats.

Norrköpings kommun 21 november 2019 17:00

Manifestationen på måndagseftermiddagen, den 25 november, är en del av den internationella kampanjen "16 dagar mot våld".

– Under manifestationen tänds ljus som ett sätt att uppmärksamma de kvinnor som mördades förra året. Det är ett sätt att manifestera att vi är emot mäns våld mot kvinnor, säger Maja Höjer, chef för kvinnoboendet Elsa och Frideborg.

I Norrköping har flera organisationer och verksamheter engagerat sig i kampanjen, bland andra Brottsförebyggande rådet, Frideborg och Kvinnojouren. Men kampanjen "16 dagar mot våld" märks endast en enda dag i Norrköping.

– Tidigare år har vi haft ganska många programpunkter, men det blev för omfattande för oss, säger Maja Höjer.

På vilket sätt kan en kampanj rent konkret göra skillnad?

– Det kanske den inte gör för en enskild individ, men varje sak som sätter fokus på problematiken kan få folk att lyfta blicken och få mera kunskap. Det gör i sin tur att man kanske blir bättre att uppmärksamma personer som är utsatta i ens närhet. Man kan kanske bemöta den kvinnan på ett sätt så att hon lättare får hjälp, säger Maja Höjer.

Förra året låg fokus på trafficking och prostitution, men i år väljer man att lyfta fram pornografi på nätet. Efter manifestationen föreläser prästen Ulrica Stigberg i Hedvigs kyrka. Hon arbetar på Fryshuset i Stockholm och har skrivit boken "Visuell drog – om barn, unga och nätporr". Föreläsningen handlar om hur nära porren finns unga och hur den påverkar dem. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa