De sparar miljoner på indragna jobben

På torsdagen beslutade politikerna i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden att halvera budgeten för de kommunala feriejobben till nästa år.

Till nästa sommar halveras antalet kommunala feriejobb, från 400 till 200.

Till nästa sommar halveras antalet kommunala feriejobb, från 400 till 200.

Foto: Scanpix

Norrköpings kommun2019-11-15 20:00

Feriejobben har erbjudits till gymnasieelever i årskurs ett och två. De har fått arbetslivserfarenhet inom bland annat vård- och omsorg och på förskolor, liksom som ledare på Stadium sports camp.

Den nu beslutade besparingen motsvarar ungefär 3,5 miljoner kronor. Det är en del av det besparingsbeting på totalt 15 miljoner kronor nämnden ska uppfylla till nästa år.

– Vi beslutar om internbudgeten i december, men behöver fatta beslut som påverkar många personer tidigare, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i nämnden.

Vid oktobersammanträdet beslutade nämnden att minska antalet platser i yrkesutbildningen Second Chance School från 30 till 25. Beslutet om halverad budget för de kommunala feriejobben betyder en minskning från omkring 400 jobb till 200 nästa sommar.

Vänsterpartiet reserverar sig mot beslutet, eftersom de anser att konsekvenserna blir att det "slår orimligt hårt mot de unga med störst behov. Bor man i en stor villa och har föräldrar med höga inkomster och mycket kontakter ordnar man ju sommarjobb ändå".

Även Moderaterna ser nyttan med kommunala sommarjobb, för att ungdomar ska få erfarenhet av arbete.

– Det finns en pedagogisk poäng med feriejobben. Alla besparingar är smärtsamma, men i det kärva läge vi befinner oss i  tycker vi att feriejobben ska tas bort helt och hållet. Vi tror inte på Kvartettens linje att klara den största delen av besparingarna genom att dra ned på det ekonomiska biståndet, säger Pär Österlund, (M), andre vice ordförande i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Den styrande Kvartetten (S+C+KD+L) vill minska utgifterna för det ekonomiska biståndet till familjer och enskilda.

– I stället vill vi lägga resurserna på våra två andra områden, arbetsmarknadsinsatser och vuxenutbildning, säger Eva-Britt Sjöberg.

Även om Moderaterna varit med och tagit fram riktlinjerna för hur ekonomiskt bistånd ska beviljas i fortsättningen är Pär Österlund tveksam till att låta största delen av sparkravet på nämnden ske genom neddragning av ekonomiska biståndet.

– Vi tror inte att en så stor besparing på försörjningsstödet är realistisk. Vi väntar oss både sämre konjunktur och ökad anhöriginvandring. Men vi välkomnar en sådan minskning om den kan bli möjlig tack vare nämndens arbete med den nya riktlinjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!