De sköter gatan utan kommunens stöd

Det är ett svårt beslut för politikerna att ta om vägföreningarna ska få behålla sina bidrag i form av underhåll och pengar eller inte. Sammanlagt rör det sig om bidrag på elva miljoner kronor.

Mitt inne i Lindös villakvarter sköter 28 fastighetsägare gemensamt underhållet av ett par gator, belysning, gångvägar och en skogsdunge utan något bidrag från kommunen.

Mitt inne i Lindös villakvarter sköter 28 fastighetsägare gemensamt underhållet av ett par gator, belysning, gångvägar och en skogsdunge utan något bidrag från kommunen.

Foto: Hanna Petersson

Norrköpings kommun2019-12-10 20:00

Tjänstemännens förslag att dra in bidragen till kommunens omkring 250 vägföreningar och samfälligheter har blivit en het politisk fråga. Inga politiker verkar vilja avskaffa bidragen helt och hållet efter den kraftiga opinion som dragit igång efter att förslaget blev känt.

Tjänstemännen vill riva upp ett tio år gammalt beslut om att kommunen ska ta över ansvaret för vägföreningarna, dra in bidragen och inte ta något ansvar för belysningen. Något kommunalt övertagande är inte aktuellt längre. Det förklarade Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden, vid ett stormöte med vägföreningarnas representanter för en vecka sedan.

I Lindö finns två korta tvärgator till Östanvägen, kanske 50 meter långa, som sköts av Slupens samfällighet. Där ingår även gångvägar, en lekplats och en mindre skogsdunge.

– Vi kan nog vara stans minsta samfällighet, säger Jonas Ahlin, ordförande för samfälligheten med 28 medlemmar.

Han hörde av sig till redaktionen efter vår artikel om stormötet där deltagare pekade ut Lindö som en stadsdel utan vägföreningar, där invånarna inte behövde betala "ett nickel för gatorna".

– Det stämmer inte, vi förvaltar våra gator med belysning och allt, säger Jonas Ahlin.

Varje medlem betalar 1 200 kronor per år och pengarna förvaltas så att de räcker till både löpande underhåll, som byte av lamporna i lyktstolparna och stora investeringar som asfaltering.

– De tjänsterna köper vi in men snöröjningen hjälps vi åt med, säger han och förklarar att han själv brukar köra snöslungan.

– Det vore det bästa om kommunen skötte gator och vägar, då skulle vi slippa underhållet. Men jag förstår att ett övertagande skulle bli mycket dyrt, inte minst på grund av att det krävs lantmäteriförrättningar för varje fastighet, säger Jonas Ahlin.

Några bidrag från kommunen har inte Slupens samfällighet. 

– För det krävs att gatorna ska trafikeras av andra än de som bor här. 

När kommunen för tio år sedan förklarade att de tänkte ta över vägföreningarna hörde Jonas Ahlin av sig till tjänstemännen.

– Vi fick till svar att vi skulle avvakta utredningen. Några år senare läste vi i tidningen att det nog inte skulle bli något. 

– Dessutom är det så att köper man ett hus här så vet man att det ingår att betala till samfälligheten. Det är större problem för dem som bor i områden där det kör trafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!