De lyfter in elektronik i kläder

"Det är fantastiskt om tryckt elektronik på och i textilier kan lyfta lokala företag ", säger Tommy Höglund från RISE och Printed Electronics Arena.

Ett chip som sitter i kläder. Med det kan man läsa av vem som ska ha kläderna. Används bland annat inom vården.

Ett chip som sitter i kläder. Med det kan man läsa av vem som ska ha kläderna. Används bland annat inom vården.

Foto: Roland Klinga

Norrköpings kommun2019-10-30 21:30

Printed Electronics Arena, PEA, är en testanläggning för böjbar och tryckt elektronik. Den ligger mitt i Norrköping och drivs av forskningsinstitutet RISE i nära samarbete med Linköpings universitet. Syftet är att stötta industrikunder och uppmuntra till innovation inom tryckteknik. 

– Hit kan företag komma och prova om forskningen går att överföra till kommersiella produkter. Vi hjälper företag med produktutveckling inom trycker elektronik och hos oss kan företagen ta fram produkter som är redo att testas med kunder och som kan överföras till kommersiell produktion, säger Tommy Höglund, på RISE.

På plats i lokalerna när vi kommer på besök är textilföretagen Trikåby från Norrköping och Medisox, som ligger i Söderköping. De har båda varit med i projektet Softwear Lab. Ett projekt som handlat om smarta, uppkopplade, textilier inom sport och hälsa.

– Det är jätteroligt om vår forskning kommer Norrköping till nytta, att den bidrar till samhället. Softwear Lab är ett spännande fält som har förutsättningar att göra svenska textilföretag ledande inom hälsa, säger forskaren David Nilsson som varit med i projektet.

– För oss har det varit spännande att vara med. Vi får möta spetsforskare och ta del av det senaste inom forskningen. Det är något som vi annars aldrig skulle kunna komma nära. Som företagare är man mest inne i sitt. Det här ger oss idéer att gå vidare. Just nu utvecklar vi en kompressionsstrumpa som med elektronik läser av om trycket på strumpan är helt rätt för varje enskild person, säger Pelle Nylin, vd hos Medisox.

Kicki och Håkan Arvidsson driver båda företaget Trikåby. Deras företag har involverat forskningen inom textilier under många år. Bland annat har man varit med i utvecklingsprojekt för svenska försvaret och inom medicinteknik.

– För oss är kontakten med forskningen viktig. Vi får kontakter och en mötesplats som kan bli till nytta för oss. Målet är att det kommer till nya produkter, säger Håkan Arvidsson.

Tommy Höglund betonar att det lokala näringslivet är viktigt för anläggningen och projektet i sig. 

– Vi verkar i Norrköping och för oss är det fantastiskt om tryckt elektronik på textilier kan lyfta lokalt näringsliv, att de finns med. Både Trikåby och Medisox är nu med i ett forskningsprojekt med Linköpings universitet, RISE och forskare från Japan för att utveckla nya smarta textilprodukter för äldre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!