De lurades av sociala medier-bluffen

Den 26-åriga Norrköpingsbon beställde jackor för tusentals kronor på nätet – utan att skicka över betalningen till säljarna. Nu döms han för bedrägeri.

26-åringen fastnade på övervakningsfilm hos sitt postombud.

26-åringen fastnade på övervakningsfilm hos sitt postombud.

Foto: Polisen (montage)

Norrköpings kommun2019-10-04 22:00

Det var under hösten 2018 som 26-åringen kom överens med två olika köpare som hade lagt ut annonser på sociala medier. Prislapparna på märkesjackorna var 6 500 kronor respektive 3 500 kronor.

Under rättegången berättade en av säljarna att han hade kontaktat 26-åringen och bett denna att överföra pengarna, bara för att bli "blockerad" i stället.

Den andra säljaren berättade en liknande historia. Efter att han skickat varan slutade 26-åringen att svara.

26-åringen uppgav själv att han hade tänkt att betala för den första jackan, men att han spelat bort sina pengar natten innan. I panik hade han blockerat säljaren, för att sedan glömma bort hans namn vilket gjorde att han inte kunde återuppta kontakten.

Även i det andra fallet hävdade 26-åringen att han haft för avsikt att betala. Genom att sälja jacka nummer ett till en vän skulle han kunna täcka kostnaderna för båda två. Men vännen drog sig ur och planen gick om intet.

26-åringen – som är tidigare dömd för bland annat förmögenhetsbrott, våldsbrott och narkotikabrott – döms nu för två fall av bedrägeri. Straffvärdet motsvarar några månaders fängelse, enligt tingsrättens bedömning. Men då 26-åringens spelmissbruk spelat in i brottsligheten, som dessutom ligger en tid tillbaka, döms han i stället till skyddstillsyn.

Säljarna får skadestånd som täcker beloppen som de lurats på. 26-åringen ska även betala en avgift till brottsofferfond.

Så skyddar du dig

Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.

Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.

Använd kända och etablerade betalningstjänster när du handlar på internet.

Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.

Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!