De klimatstrejkade mitt i Norrköping

Omkring 500 personer samlades i fredagens aktion i Hörsalsparken för att kräva att klimatfrågan tas på allvar.

Noomi, 10, och Juni, 9, med sitt plakat. Den globala storstrejken för klimatet hölls på 122 orter i Sverige, bland annat i Norrköping.

Noomi, 10, och Juni, 9, med sitt plakat. Den globala storstrejken för klimatet hölls på 122 orter i Sverige, bland annat i Norrköping.

Foto: Sara Segraeus

Norrköpings kommun2019-09-27 20:05

På fredagen ordnades klimatstrejker och manifestationer över hela klotet med anledning av att världens ledare samlades till ett extrainsatt FN-möte om den akuta klimatkrisen.

– Det är ett sånt tryck! Det känns verkligen jättekul, sade Stina Sköld, aktiv i Fridays for Future, när människor strömmade till Hörsalsparken på fredageftermiddagen.

Globalt planerades på fredagen strejker och manifestationer i fler än 1 600 städer och i Sverige manifestades det i 120 orter. Budskapet till politiker och makthavare i aktionerna är att följa Pariasavtalet, lyssna på klimatforskningen och hålla 1,5 gradersmålet.

Inför fredagens aktioner hade Fridays for Furure gått ut med en uppmaning att även vuxna skulle ansluta sig till rörelsen och visa de unga att de inte står ensamma. En av dem som deltog för första gången var Birgitta Lind från Finspång.

– Jag är här på grund av FN:s klimatmöte. En förändring är på tiden, tycker hon.

Heidi Nordling är en av dem som har strejkat i Norrköping när hon har haft tid och möjlighet.

– Det här är den viktigaste frågan just nu. Jag har en dotter som är fem år och sedan jag fick barn är framtiden ännu viktigare, säger hon.

–  Att få känna samhörighet är viktigt, man får pepp av att mobilisera tillsammans. Naturligtvis vill man också att fler ska engagera sig och lära sig mer, fortsätter hon.

Under demonstrationen i Norrköping hölls flera tal, sångkörer med bland annat egenskrivna sånger och spontanuppträdanden, men det var också en plats för samtal och mingel.

Den feministiska slagverksensemblen  Baqueta Rrriot trummade igång fredagens klimataktioni  Hörsalsparken.
Den feministiska slagverksensemblen Baqueta Rrriot trummade igång fredagens klimataktioni Hörsalsparken.
Karta: Hörsalsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!