De föreslår nya typer av hus i området

Norrköpings kommun gör en fördjupning av översiktsplanen för Krokek och Strömsfors och vill ha synpunkter från invånarna.

Solvieg Woss tittar i kortversionen av den fördjupade översiktsplanen som Norrköpings kommun skickat ut till alla boende i Krokek och Strömsfors. Hon tycker att det borde byggas fler flerfamiljshus i Krokek.

Solvieg Woss tittar i kortversionen av den fördjupade översiktsplanen som Norrköpings kommun skickat ut till alla boende i Krokek och Strömsfors. Hon tycker att det borde byggas fler flerfamiljshus i Krokek.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-09-21 07:00

En översiktsplan är en handlingsplan om hur man vill att kommunen ska utvecklas. En fördjupad översiktsplan handlar om en del av kommunen, i den här fallet tätorten Krokek och Strömsfors. Fram till den fjärde november är planen på samråd och kommunen efterlyser synpunkter.

– Vi har ställt ett antal frågor i kortversionen av den fördjupade översiktsplanen som vi skickat ut till alla hushåll i Krokek och Strömsfors. Ett exempel är hur många våningar man kan tänka sig i centrum, säger Anders Svedberg som är planarkitekt på samhällsbyggnadskontoret.

I planförslaget föreslås centrum att ha ett utvecklat serviceutbud och småstadskaraktär. Järnvägsstationen är en viktig knutpunkt och området runt stationen ska få fler bostäder. I centrum ser man helst att det byggs flerfamiljshus. Något som saknas i Krokek.

– Ja, jag vet flera äldre som behöver en lägenhet, säger Solvieg Woss som presenterar sig som en genuin Krokeksbo när vi möts vid affären.

I dag är 85 procent av bostäderna i Krokek och Strömsfors enfamiljshus. På sikt är tanken att det ska bli mer blandad bebyggelse. 

– Det behövs flerfamiljshus – med hiss, tillägger Solvieg Woss. 

Agneta Herdenstam kommer förbi med sin cykel. Hon har sommarbott i Krokek sedan 1944 och efterlyser också mer blandad bebyggelse, för att äldre inte ska behöva flytta in till stan när de lämnar sina villor.

– Annars saknar jag inte så mycket. Bara de inte lägger något stort lager här, det är så fult, säger hon med ett skratt.

I den fördjupade översiktsplanen tänker kommunen att Sandviken har stor potential att bli ett centrum för besöksnäringen. Hit skulle turister kunna lockas vattenvägen. På restaurang Sjöstugan är planerna välkomna.

– Det är fantastiskt, jättekul. Allt som händer här är bra, just nu är det för lite. Men om det verkligen ska bli något av planerna behövs en sjömack, säger Johan Doverhjelm som äger Sjöstugan ihop med Hanna Andersson.

De ser många utvecklingsmöjligheter för Sandviken. 

– Man kan ha en badplats här, möjlighet att kunna cykla till djurparken och gärna ett hotell, säger Hanna Andersson.

När samrådstiden är slut ska synpunkterna sammanställas och bearbetas. Under 2020 kommer planen att ställas ut under två månader och så småningom ska beslut fattas i kommunfullmäktige. Det är med andra ord en lång process innan planerna kan förverkligas.

I planen står att Sandviken har stor potential att bli ett centrum för besöksnäringen.
I planen står att Sandviken har stor potential att bli ett centrum för besöksnäringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!