Det började som en trevande idé. Växte till en plan. Och mynnande ut i en tradition. I år är det 20 år sedan de populära nyårspromenaderna inleddes i Industrilandskapet och utmed Strömmen. Vi har träffat de båda initiativtagarna, konsulten Bert Ferin och kommunens dåvarande marknadschef Leif Hallberg. Det blev, i de bådas sällskap, en sorts minnenas promenad i nyårspromenadernas anda.
– Glöm inte Kjell Norberg. Han var kommunstyrelsens ordförande när vi kom med förslaget, säger Leif Hallberg.
– Han var med på noterna direkt och bidrog starkt till att det hela blev verklighet. Vi hade räknat ut att promenaden skulle kosta ungefär 1,4 miljoner att genomföra. Riktigt så mycket pengar fick vi inte, men det räckte ändå till att genomföra den första nyårspromenaden. Att den skulle bli så långlivad hade vi inte en tanke på då.
Bert Ferin låg bakom den första Karnevalen 1984 och fick smak för breda, folkliga arrangemang med Norrköping i fokus. Inför millennieskiftet väcktes tanken på något uppseendeväckande som skulle locka folk. Bert Ferin och Leif Hallberg tog en gemensam promenad längs Strömmen för att spåna idéer. Tankar från andra länder förkastades och de båda ville genomföra något som lyfte fram Norrköping och begreppet "Staden vid Strömmen". Planen föddes under den gemensamma vandringen och realiserades så småningom på 1999 års sista dag.
Nyårspromenaden blev en succé. Den parallella Millenniumgalan snarare dess motsats. Nu kan Bert Ferin småskratta åt floppen som var tänkt för De Geer-hallen, men som fick flyttas till Palace nattklubb.
– Planen var en glittrig show i Las Vegas-stil, säger han.
– Det vi inte hade räknat med var att alla som skulle jobba ville ha ovanligt mycket betalt. Det var ju millennieskifte och nästan alla ville egentligen vara lediga. Man visste ju inte vad som skulle hända vid tolvslaget. För att rädda ekonomin något sånär flyttade vi till Palace och körde galan i mindre format.
Nyårspromenaden, däremot, lockade folk. Massor med folk. Leif Hallberg gissar att uppåt 30 000 personer gjorde vandringen mellan Grytstorget och Refvens grund i riktigt rejält vinterväder.
– Under dagen var det svinkallt, minns han.
– Framåt kvällen blev det något mildare. Å andra sidan började det snöa väldigt kraftigt. Vi hade förberett ett storslaget fyrverkeri i Folkparken. Hemvärnet hade stängt av en del av parken och vi hade köpt in de kraftigaste raketerna som fanns.
Effekten blev dock inte riktigt den förväntade.
– Verkligen inte, säger Bert Ferin.
– Man kunde skymta ett litet ljussken i snöyran. Det var allt. Vi ångrade oss nästan direkt och skulle naturligtvis aldrig ha skjutit av det.
Norrköpingsborna trotsade de yttre utmaningarna och gick med facklor längs med den ljussatta slingan som, sedan dess, har blivit en naturlig del av Norrköping vid tiden när ett år övergår i ett annat. Kjell Norberg höll välkomsttalet vid Grytstorget medan borgmästaren Ulla Petterson Carvalho talade vid Tyska torget. Tekniska kontoret skötte den omfattande ljussättningen utmed nyårsstråket.
– Lars Hågbrant, den dåvarande stadsträdgårdsmästaren, var också med på noterna och bidrog starkt. Och min egen svärson låg och drog kablar i 15 minusgrader för att koppla ihop ljusen innan starten, säger Leif Hallberg.
Nyårsvandringen markerade samtidigt startskottet för den ljusatta kastanjen vid Bergsbron. Skådespelaren Claes Weinar från Östgötateatern hade ett framträdande på Kråkholmen och på given signal bad han åhörarna att vända sig om, mot kastanjen.
– Det gick ett sus genom folkhavet när de 10 000 lamporna i trädet tändes, säger Bert Ferin när vi nu står alldeles intill den nu mörka kastanjen ett par veckor innan årets nyårspromenad.
Då, för 20 år sedan, var den ett elegant delmål i snöyran i väntan på det "osynliga" fyrverkeriet.
– Jag tycker fortfarande att nyårspromenaden är en bra idé. Och det är jag inte ensam om eftersom den fortfarande genomförs. Tyvärr tömdes Industrilandskapet rätt snabbt på folk efteråt. Alla ville väl hem, till sig själva eller till bekanta, för att uppleva millennieskiftet i trygghet inomhus, säger Bert Ferin.
Din bästa idé någonsin rent av?
– Nä, jag håller nog Karnevalen som ännu större. Rent publikt var den överlägsen. Men även nyårsvandringen är en fin tradition som lockar massor med folk än i dag. En lagom promenad innan nyårsfirandet kan ta vid.