Därför ser Gull-Olle så grå ut

Inte ens Gull-Olle klarar sig undan miljöförstörningen. Sot och föroreningar gör att han tappat sin glans.

Gull-Olle anno 2019. Det glimrar onekligen inte så mycket om skyddshelgonet längre.

Gull-Olle anno 2019. Det glimrar onekligen inte så mycket om skyddshelgonet längre.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-08-30 20:00

Titta på bilderna här intill – visst ser man en tydlig skillnad. På den ena bilden, tagen på 1990-talet, sitter en guldglimrande Gull-Olle i all sin prakt. På den andra, från i torsdags, ser stadens skyddshelgon Sankt Olof onekligen något gråare ut.

Gull-Olle klarade onsdagens blixtnedslag – men uppenbart inte miljöförstörningen.

– Bladguldet på 24 karat finns ju kvar där under, men tyvärr har ytan påverkats av sot och föroreningar. Vädret har också gått hårt åt Gull-Olle, säger Gunnar Bredin, den förre politikern som också jobbar som guide i rådhuset.

Det känns onekligen som den fyra och en halv meter höga granitskulpturen som toppar rådhusets 68 meter höga torn skulle behöva lite putsning.

– Senast den förgylldes var ju för 25 år sen. Det gjordes i samband med en omfattande fasadrenovering av hela rådhuset som pågick i över ett år, säger Gunnar Bredin.

Enligt Bredin finns det inga planer just nu på att Gull-Olle ska piffas till.

– Det är Norrevo som sköter underhållet. När jag slutade där i våras så hade jag inte hört något om att Gull-Olle skulle få någon ny förgyllning, säger han.

– Det är ju tyvärr heller inte gratis att förgylla den, säger Bredin vidare.

Sankt Olof var en norsk kung vid namn Olof Haraldsson som levde under vikingatiden och senare blev Nordens första helgon. När Norrköping byggde kyrka och bildade stad var invånarna angelägna om att få hans beskydd. Den skapades 1910 av skulptören Johan Axel Wetterlund.

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!