Därför kan en ny bro byggas i Åbackarna

En ny bro för gång- och cykeltrafik planeras över Motala ström. Den ska byggas ett stenkast från Femöresbron och binda ihop stadsdelar.

Den nya bron vid Åbackarna ska bland annat underlätta för pendlare till resecentrum.

Den nya bron vid Åbackarna ska bland annat underlätta för pendlare till resecentrum.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköpings kommun2020-03-15 08:00

På tisdag väntas samhällsplaneringsnämnden fatta beslut om att inleda planarbete för en ny detaljplan som möjliggör en ny bro över Motala ström. Den nya bron ska korsa strömmen i närheten av Rhododrendrondalen i Kneippen och ansluta på andra sidan i utkanten av Folkparken.

– Motala ström är både en tillgång och en barriär. Den här nya bron är tänkt att skapa ett stråk, som en västra promenad, som binder ihop resecentrum med Västra staden där Ektorp och Sandtorp ingår, säger Johan Smedner, enhetschef på samhällsbyggnadskontoret.

Tanken är inte att bron ska konkurrera ut Femöresbron, som låg en liten bit längre bort. Planerna för att få en ny Femöresbro på plats fortsätter som planerat, kommunen väntar fortfarande på en dom från förvaltningsrätten.

– Vi tror att domen kommer innan sommaren. Oavsett utslag i förvaltningsrätten så tror jag att en ny Femöresbro kan vara på plats innan den här nya bron. Vi har två förslag redo på hur en ny Femöresbro kan utformas. 

Femöresbron och den nya bron är tänkta att fylla olika behov. Femöresbron är en del av promenadstråket runt Motala ström, medan den nya bron ska underlätta för pendlare och ansluta högre upp i gatunätet i Kneippen. 

Kommunen har beviljats stadsmiljöavtal för den nya bron, det är ett statligt bidrag från Trafikverket på 50 procent av byggkostnaden. Stödet delas ut till projekt som främjar hållbara stadsmiljöer, till exempel att man genom projektet får en ökad cykel- eller kollektivtrafik. Avtalet gäller fram till 2023, då ska bron vara färdigställd.  

Om detaljplanen överklagas och projektet drar ut på tiden, kan ni gå miste om det statliga stödet då?

– Om det sker finns en möjlighet att skicka in en justerad ansökan till Trafikverket. Det är inte hundra procent säkert att de godtar förändringen, men det finns en möjlighet, säger Johan Smedner.

I handlingarna inför kommande detaljplanearbete står att den nya bron kommer att finnas i ett område med högt kulturhistoriskt värde, vilket ställer krav på utformningen av bron. Exakt hur den kommer att se ut är inte bestämt än.

– Arbetet med att ta fram ett förslag pågår just nu men klart är att bron måste harmoniera med platsen. Vi vill gärna ha input från allmänheten, det kan komma väldigt kloka synpunkter där som kan vara en hjälp inför kommande detaljplanearbete, säger Johan Smedner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!