Därför hängdes skor upp i Norrköping

I måndags genomfördes en manifestation för att uppmärksamma ensamkommande ungdomar som lämnat landet efter utvisningsbeslut.

De första skoparet hängdes upp vid Söder tull.

De första skoparet hängdes upp vid Söder tull.

Foto: Jessica Edeson

Norrköpings kommun2019-09-10 20:30

I Norrköping fästes – som en del i manifestationen – på söndagen tomma skor på olika platser i stan.

– Det här gör vi i dag för att det pågår en nationell aktion. Vi kände att det är en aktion som vi vill delta i och som känns meningsfull där ungdomarna kan vara med och visa att de kompisar de har gått med i skolan eller på fotbollen eller i ungdomsgruppen med att dem finns kvar här hos oss, även om de inte är här fysiskt, säger Johanna Söderholm, grundare av Frivilliga familjehem i Norrköping.  

Aktionen genomfördes på olika platser i landet.

– Många som nu reser är de som precis missade gymnasielagen, som väntade några dagar för länge. Det är hela tiden rysk roulette med människoliv, säger Johanna Söderholm.

Ghorban Ali Rostami har fått sitt beslut. Den dagen han fyller 18, om några veckor, ska han lämna landet nästan exakt fyra år efter att han kom hit för första gången. Men vart han ska vet han inte.

– Eftersom jag inte har några föräldrar eller vårdnadshavare i hemlandet sa de att jag får vara kvar tills jag är 18 år, men när jag fyllt 18 kommer de att verkställa utvisningsbeslutet.  

Migrationsverkets bedömer säkerhetsläget i Afghanistan som allvarligt, men menar att det varierar inom och mellan olika provinser.

"Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna", förklarar Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst.

Ghorban Ali Rostamis utvisningsbeslut träder i kraft den dagen han fyller 18 år.
Ghorban Ali Rostamis utvisningsbeslut träder i kraft den dagen han fyller 18 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!