Därför flyttas landmärket i Hallarna

Skulpturen Bollop ska nu repareras och fördes på fredagen bort från sin plats i kulturkvarteret Hallarna.

Norrköpings kommun 11 november 2019 11:40

Det var 2014 som skulpturen "Bollop", skapad av Camilla Lothigius, invigdes på Tunnbindaregatan. Det elva meter höga konstverket består av 18 färgglada bollar av glasfiberarmerad polyester.

Men i början september blev konstverket skadat. En cerise boll längst ner i skulpturen sprack då den blev påkörd av en bilist. I fredags fraktades skulpturen iväg för reparation på företaget Nyköpings komposit som ursprungligen tillverkade den. Men konstverket ska tillbaka till kvarteret när det är helt igen, meddelar Konstmuseet som har ansvar för verket.

– Vi vet inte hur lång tid det blir, men några månader tror jag nog att det kan ta, säger Thomas Edetun på Norrköpings Konstmuseum.

– Men för att samma sak inte ska hända igen måste vi diskutera hur vi ska kunna skydda konstverket med fastighetsägaren Norrevo och dem som är verksamma i kvarteret.

Finns någon idé kring hur det ska skyddas?

– Man kan tänka sig en annan placering eller någon form av skydd. Konstnären har upphovsrätt och måste naturligtvis också tillfrågas.

Konstnären Camilla Lothigius tanke med verket var att skapa något att fästa blicken på–  ett slags utropstecken med färg mitt på kulturkvarterets innergård. Med åren har skulpturen också blivit något av ett signum för Hallarna.

– "Bollop" blev ett riktigt lyft för oss. Den är ett lekfullt landmärke i fin kontrast till den tunga arkitekturen i vårt kvarter. Så vi hoppas att den är tillbaka så snart som möjligt, säger Pelle Filipsson, verksamhetsansvarig i Hallarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa