Därför blir bygget av nya moskén försenat

Arbetet med att bygga den nya moskén i Ektorp har dragit ut lite på tiden.

Den nya moskén i Ektorp blir något försenat. År 2021 hoppas församlingen att man

Den nya moskén i Ektorp blir något försenat. År 2021 hoppas församlingen att man

Foto: Bosniakiska Islamiska föreningen

Norrköpings kommun2019-10-04 12:00

Som vi tidigare skrivit så hade Bosniakiska Islamiska föreningen som mål att den nya moskén i Ektorp skulle stå klar hösten 2020. Nu pekar det mesta på att moskébygget blir något försenat, vilket SVT Öst var först med att rapportera.

– När själva uppbyggnadsfasen kommit igång lär det ta ungefär ett och ett halvt år. Än har vi inte börjat med att bygga väggarna, taket eller kupolen. Jag hoppas vi kan börja bygga inom kort, säger Mensur Mustafic, ordförande i församlingen.

Varför blir bygget försenat?

– Vi har jobbat mycket med det invändiga där arkitekten gjort ett gediget jobb. Men det har tagit lite längre tid än vad vi planerat. Det är ju oftast så att när man väl börjat jobba med saker, så har det en tendens att ta mer tid än vad man först tror, säger Mensur Mustafic.

Det var 2014 som Bosniakiska Islamiska församlingen köpte tomten vid den gamla konstgräsplanen intill Östgötaporten. I november 2017 godkändes församlingens ansökan om bygglov och sommaren 2018 sattes spadarna i marken. För knappt ett år sedan, november 2018, så utsattes moskébygget för ett brandattentat. Ingen har hittills åtalats för brottet.

För att kunna finansiera bygget har föreningen organiserat en insamling, som kan beskrivas som en form av ”crowdfunding”. 

– Det är ju främst våra egna församlingsmedlemmar som bidrar med pengar. Hittills har insamlingen motsvarat våra förväntningar, säger Mensur Mustafic om finansieringen.

När den nya moskén i Ektorp står klar för invigning 2021 ska den ha orientalisk stil och vara gulfärgad. 

Mensur Mustafic konstaterar att det tagit lite längre än man tänkt hittills att bygga moskén i Ektorp.
Mensur Mustafic konstaterar att det tagit lite längre än man tänkt hittills att bygga moskén i Ektorp.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!