Därför är vissa brunnar blåmålade

Du kanske har sett att flera dagvattenbrunnar på Norrköpings gator är blåmarkerade med färg.

Norrköpings kommun 15 september 2019 10:00

Läsare har hört av sig till oss och ställt frågan varför vissa brunnslock i Norrköping är markerade med blå målarfärg.

För att få svar på frågan ringde vi upp Christian Dahlskog som är enhetschef för Gata och Trafik vid Norrköpings kommun.

– Det hela är ganska enkelt. Det är en markering som entreprenören gör när de har sugit rent brunnen på grus och skräp som samlats där.

– Markeringen görs för att man ska ha koll på vilka brunnar som har tömts. I år markerar man med blå färg, nästa år blir det en annan färg.

Christian Dahlskog berättar att det blir allt viktigare att hålla efter dagvattenbrunnarna nu i klimatförändringens tider.

– Det regnar nog lika mycket, men det kommer oftare mer regn på korta perioder. Det ställer stora krav på dagvattensystemet som ska svälja allt.

I botten på dagvattenbrunnarna finns det en ficka på cirka 50–70 centimeter som är till för att samla upp till exempel grus. Annars riskerar det att hamna i ledningarna och ställa till problem.

– Det är samma princip som i ett vattenlås man har hemma. Det måste rengöras löpande.

Dagvattenbrunnarna spolas regelbundet och målsättningen är att varje brunns ska spolas en gång per år.

Mycket av det som fastnar i fickan i botten av brunnarna är grus från gatorna. Men en del annat hamnar även där, saker som skulle kunna undvikas.

– Ibland vid renoveringar och byggen så spolas det ned saker som inte ska vara där. Vi har ibland hittat stora spackelkockor vid rengöring, säger Christian Dahlskog.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa