Dags för ljusfestival – i nedbantad form

"Vi ville inkludera flera och lysa upp fler platser. Jag tycker att vi har lyckats", säger Maria Olofsson på Norrköpings kommun.

Norrköpings kommun 27 november 2019 14:00

På fredag är det premiär för årets upplaga av Norrköping Light Festival. I år ligger fokus på det lokala med kreatörer och konstnärer från Norrköping som fått ta en större plats. Framför allt som en konsekvens av en betydligt mindre budget i år. 

Att det skulle bli en festival i år blev klart så sent som i slutet av september. Till årets festival har kommunen också avslutat samarbetet med Amsterdam. Även om några konstverk inköpta från det finns med i år också. Enligt kultur- och fritidsdirektör Maria Modig fanns det inget missnöje bakom avslutet. Så här sa hon till oss tidigare i år. 

– Nu är det tack och hej. Det var dels en ekonomisk fråga. Men det handlar även om idén om ett större inflytande lokalt. Medskapande är ett ledord, sa hon.

Maria Olofsson, evenemangskoordinator på Norrköpings kommun, är den som planerat årets festival. Hon berättar vad är nytt förutom det lokala fokuset.

– Det som är nytt i år är att det är betydligt fler installationer. Vi fick kritik för det tidigare att det var så få ställen som var upplysta. Nu är det 25 installationer mot tidigare åtta. Nu kör vi också hela januari ut. Tre veckor längre än tidigare.

Hon berättar att det efter hand har funnits rätt många som varit intresserade av att vara med i festivalen. Så många att alla inte har fått plats.

– Det finns jättemycket talang som vi kan visa upp nu. Men alla fick inte plats. Det gör samtidigt att vi har ännu bättre förutsättningar inför nästa år, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa